U susedov v Českej republike sa od začiatku roku 2024 vydali smerom sprísňovania niektorých sankcií za závažné prehrešky – napríklad za jazdu na červenú či jazdu v protismere na diaľnici. Navyše tamojší policajti môžu po novom na mieste udeliť dvojnásobnú sankciu, a to vo výške 5 500 českých korún (zhruba 224 eur), píše portál E15.cz.

Slovenský rezort vnútra uviedol, že nateraz neplánuje zvyšovať sadzby pokút – na takýto krok sme sa pýtali potenciálne aj v kontexte krokov, ktoré štát urobil pri zdražovaní poplatkov za tabuľky ŠPZ. K tomuto nepopulárnemu opatreniu sa politici odhodlali v snahe konsolidovať verejné financie, ktoré sú na Slovensku v zlom stave.

Stanovisko ministra a polície k potenciálnemu zvyšovaniu pokút

Späť však pokutám pre motoristov – napríklad za rýchlosť, nerešpektovanie dopravných značiek či iné delikty v cestnej premávke.

„Ministerstvo vnútra SR v súčasnej dobe nepripravuje zmenu zákona súvisiacu zo zvyšovaním sankcií za priestupky. Vo všeobecnosti možno uviesť, že výška pokút sa neodvíja od potreby konsolidácie rozpočtu, ale primárne od analýzy dopravno-bezpečnostnej situácie, prípadne inflácie a pod.,“ uviedol pre Topspeed.sk komunikačný odbor ministerstva.

V rovnakom duchu sa vyjadrila aj polícia. „Odbor dopravnej polície Prezídia Policajného zboru v súčasnej dobe nepripravuje zmenu zákona súvisiacu so zvyšovaním sankcií za priestupky,“ povedala Denisa Bárdyová, hovorkyňa policajného prezídia.

Zdroj: E15.cz / foto: Polícia SR