Máte správne tlaky v pneumatikách? Radšej ho mierne zvýšte

Nižšej spotrebe paliva môžete ísť v ústrety ešte pred tým, ako si sadnete za volant. Okrem samozrejmosti, ktorou je používanie iba oleja odporúčaného výrobcom, sa oplatí tiež skontrolovať tlak v pneumatikách, aby neboli podhustené. Každých chýbajúcich 0,5 baru zvýši spotrebu o 0,5 litra na 100 km. Ďalším zbytočným žrútom paliva je nepotrebný náklad. Preto si starostlivo prejdite kufor aj zadné sedačky a zvážte, ktoré predmety naozaj potrebujete voziť so sebou. Každých 25 kilogramov zvyšuje spotrebu približne o 0,1 litra na 100 kilometrov. To platí hlavne pri jazde v meste. 

Čím plynulejšie, tým úspornejšie

Pre samotné šoférovanie platí jednoduchá poučka – čím plynulejšia jazda bez brzdenia a rozjazdov, tým menšia spotreba. „Odporúčam počas jazdy udržiavať veľký rozostup medzi vozidlami a pozerať sa do miest vzdialených asi 10 sekúnd jazdy, aby ste mohli predvídať, v pokoji reagovať na situáciu pred sebou a čo najmenej zastavovať. Rozjazdy sú totiž na spotrebu najnáročnejšie, čo každý poznáme z posúvania sa v kolónach. S nadsadením povedané: z nádrže zmizne palivo bez toho, aby ste vôbec niekam došli,“ hovorí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Brzdiť treba čo najmenej, až pre samotné zastavenie

K ďalšiemu odporúčaniu patrí čo najlepšie využívať získanú kinetickú energiu. Oplatí sa brzdiť z kopca motorom, pokiaľ to ide a napr. medzi semaformi sa nerozbiehať na zbytočne vysokú rýchlosť, keď na dohľad opäť čaká červená. 

Mimo mesta zavrite všetky okná, aj to strešné

Ďalším súperom v hre o nízku spotrebu je aerodynamika, ktorú negatívne ovplyvní aj taký detail, ako je pootvorené okno. O nevyužitej záhradke či strešnom boxe ani nehovoriac – stáť vás môžu až 2 litre paliva na 100 kilometrov.

Pozor si dajte aj na malé detaily. Hoci sa po sadnutí do vymrznutého auta v zime tešíte na vyhrievanú sedačku, spomeňte si, že táto funkcia odoberá energiu a tým aj palivo. Rovnako tak si strážte ďalšie maličkosti, ako je zbytočné vyhrievanie už odmrazených skiel či spätných zrkadiel.

zdroj: AAA Auto
foto: cz.depositphotos.com