Revolučný kôň bol hitom USA

V čase príchodu spôsobil Mustang revolúciu. Na pomery trhu kompaktné športové auto so zacielením na mladú krv. Založil vlastnú triedu, tzv. „pony cars“. Názov po prvýkrát použil novinár Dennis Shattuck. Práve kvôli menu Mustang, čo znamená plemeno koňa. Pomenovanie sa rýchlo udomácnilo. Konkurencia nezaspala, okopírovala úspešný recept, ktorý nadchol USA, a prišla s typmi ako Plymouth Barracuda a Chevrolet Camaro. Druhý menovaný je tŕňom v päte Mustangu do súčasnosti. Predstavte si analógiu k „európskym“ hothatchom. Zakladateľ Golf I (aj keď mnohí by sa so mnou hádali) a konkurenti z radov Peugeot a Renault. Ľudia v USA začali spätne nazývať označením pony car modely, ktoré poznali ešte pred hitom Ford Mustang.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Odlišné zameranie

Poníky dostali pod dlhé kapoty „small block“ osemvalce a dokonca v Amerike „podradnejšie“ šesťvalce. Ale nechýbali ani V8 z veľkých strojovní. Muscle cars boli oveľa väčšie autá, nielen rozmermi, ale aj technikou a motormi – Ford Galaxie, Chevy Impala, Dodge Charger. Mali viac ako 5 metrov (Mustang 4,7 m). Oproti pony nehľadia na ovládateľnosť a zaujíma ich hrubý výkon a rýchlosť v priamke. Ideálni zástupcovia pre drag race a, samozrejme, pálenie pneumatík. Boli výkladnou skriňou automobiliek a najvyšším imagemakerom v ponuke. S tým súvisela aj vyššia cena, tým pádom neboli v hľadáčiku mladej klientely. Rozkvet svalnáčov zastavila ropná kríza v sedemdesiatych rokoch. Zákazníci už neboli ochotní tolerovať spotrebu hladných osemvalcov a tie postupne pôsobili ako vyhynuté dinosaury.

Muscle car vs. Pony car

Zložitá súčasnosť

A ako je to v dnešnej dobe? V čase stierania rozdielov medzi triedami áut sa oba názvy prelínajú. Ak nazvem Mustang pony aj muscle autom súčasne, nespravím chybu. Záleží na verzii a použitom motore. Pony ostane americkým športovým autom s motorom vpredu, pohonom zadných kolies, dostupnou cenovkou a zameraním aj na „handling“. Rovnaký prípad je aj Chevrolet Camaro, ten dokonca v porovnaní s predchodcom výrazne schudol.

Posledný mohykán Dodge?

„Základný“ Mustang so štvorvalcom, prípadne šesťvalcom, pojmu pony car plne vyhovuje. Odvodený model Shelby Super Snake je už muscle autom súčasnosti. Existujú hlasy, ktoré nesúhlasia s dnešným upraveným pomenovávaním a riešia to tak, ako v minulosti. Tým pádom existuje len jeden pravý muscle car. Dodge Challenger SRT (Hellcat, Demon). Má obrie rozmery, väčšinu verzií poháňajú silné osemvalce a Demona zaujímajú rovinky a „drag race“ je jeho druhé meno. Časy na Nürburgringu sú mu ukradnuté!

Pojmy, v minulosti jasne odlíšené, dnes spôsobujú zmätok. Puristi označia Challenger za posledného mohykána, liberáli vymenujú X ďalších zástupcov muscle cars. Už viem, o čom sa hádajú chlapi autičkári v USA krčme pri večernom pive.

Zdroj video: carthrottle, dpc cars