Odstavenie výrobných závodov spôsobuje automobilkám každý deň obrovské finančné straty, ich snahou je tak opäť čo najskôr rozbehnúť výrobné pásy a v čo najväčšej miere eliminovať odliv peňazí z pokladníc. Volkswagen nie je výnimkou, podľa vyjadrení jeho šéfa stráca celý koncern každý týždeň odstávky až 2 mld. eur. Neprekvapí preto, že tento mesiac chce opäť rozbehnúť výrobu.

Začneme v Španielsku

Už 20. apríla 2020 VW rozbehne výrobu. Zatiaľ však len v španielskom regióne Navarra. Práve tu má koncern VW svoj výrobný závod, ktorý už od polovice marca 2020 stojí a nevyrába. Po vykonaní potrebných hygienických opatrení sa najskôr rozbehne len jedna zmena. To potrvá prvé štyri dni, ktoré ukážu, ako sa podarilo nastaviť nové výrobné procesy zasiahnuté prísnymi opatreniami a ak všetko pôjde ako má, nasledujúci týždeň už fabrika pôjde na dve zmeny. Či toto tempo vydrží, však záleží na flexibilite dodávateľov.

Závod Navarra zamestnáva 4800 ľudí. Vyrábajú tu VW Polo a T-Cross.

V maskách a rukaviciach

Zamestnanci budú musieť počas výroby a vo všetkých priestoroch závodu rešpektovať nové pravidlá. Zväčšia sa rozstupy, na tvárach budú mať celý čas masky a rukavice sa stanú povinné aj tam, kde si bez nich doteraz zamestnanci vystačili. Španielska továreň VW zamestnáva 4800 pracovníkov, ktorí tu vyrábajú modely VW Polo a T-Cross.

zdroj: Reuters, ČTK