A aké SUV je u nás najpopulárnejšie? Podľa štatistík predajov AAA AUTO je jasnou jednotkou „domáca“ Kia Sportage, ktorá má podiel až 12,5 %.

To, že popularita SUV stále rastie, ukazujú aj štatistiky predaja v najväčšom autobazári AAA AUTO. Minulý rok mali na celkových predajoch podiel 8,9 %. Tento rok je to už 11,2 %. SUV je zároveň tretím najpredávanejším typom karosérie na Slovensku (minulý rok mali 4. priečku za sedanmi). Najpredávanejšie sú už dlhodobo hatchbacky a kombi.


Narastajúcu popularitu naznačuje aj výstavba SUV centier. Skupina AAA AUTO s nimi začala v Česku a i na Slovensku. V kategórii SUV/Offroad/4x4 je dnes na výber takmer zo 570 vozidiel. "Veľký vplyv na zvýšenie predajov u nás má aj vznik špecializovaného centra pre SUV a terénne vozidlá, ktoré zákazníci nájdu v Bratislave. Ponuka vozidiel je však pestrá po celej krajine a ak vozidlo nie je na pobočke, ktorá zákazníkovi vyhovuje, zdarma tam auto dopravíme," uvádza generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.


A aké SUV je u nás najpopulárnejšie? Podľa štatistík predajov AAA AUTO je jasnou jednotkou „domáca“ Kia Sportage, ktorá má podiel až 12,5 %. Druhá priečka patrí Nissanu s typom Qashqai (7,4 %). Tretie miesto patrí Hyundaiu ix35 s podielom 6,1 %. Na štvrtej priečke je obľúbená Dacia Duster (4,7 %) a prekvapivo až na piatom mieste populárna Škoda s typom Yeti (4,1 %).
 

TOP 10 SUV/Offroadov 2015 2016
Kia Sportage 9,9 % 12,5 %
Nissan Qashqai 5,4 % 7.4 %
Hyundai ix35 4,2 % 6,1 %
Dacia Duster 4,6 % 4,7 %
Škoda Yeti 3,1 % 4,1 %
Toyota RAV4 6,5 % 3,8 %
VW Tiguan 2,6 % 3,5 %
Honca CRV 4,3 % 3,3 %
Hyundai Santa Fe 4,2 % 3,0 %
Ford Kuga 1,6 % 2,8 %

Aktuálne môžu zákazníci využiť pri kúpe SUV i ďalších typov áut predvianočné zľavy. Najväčšie zníženie cien áut vo svojej ponuke pripravilo AAA AUTO, ceny klesli až o 4000 eur. Dôvodom poklesu cien je ako v minulých rokoch blížiace sa zvýšenie ich veku o rok, ku ktorému príde po Novom roku. „Každoročne chceme tak trocha predbehnúť predajcov nových vozidiel, ktorí väčšinou ceny minuloročných modelov znižujú až po prvom januári. Preto znížením cien podporujeme rozhodnutie zákazníkov zaobstarať si lepšie vozidlo už pod stromček a nečakať až do januára,“ uviedla Topolová. V ponuke zlacnených áut záujemcovia nájdu napríklad i SUV BMW X5 so zľavou 3500 eur.