Marek dokázal to, čo sa žiadnemu Slovákovi pred ním nepodarilo. Ako spolujazdec sa stal svetovým šampiónom v seriáli FIA World Cup for Cross Country Bajas. Že vám názov súťaže veľa nehovorí? Ani sa nedivíme. Slovenské zastúpenie je v ňom minimálne a v médiách tiež veľa priestoru nedostáva. Vznikol však už v roku 2002 a ide o preteky podobné Rally Dakar. Posádky využívajú upravené púštne špeciály s cieľom pokoriť stanovenú trať za čo najkratší čas. Pochopiteľne tu dôležitú úlohu zohráva aj spolujazdec, bez ktorého by pilot do cieľa s veľkou pravdepodobnosťou ani netrafil. 

Do svojej zbierky titulov pridal ten najcennejší

Marek Sýkora sa disciplíne cross country venuje od mladosti, pričom výrazný úspech dosiahol už v roku 2006, keď sa stal vicemajstrom Európy. Nasledovalo množstvo titulov v rámci seriálu FIA CEZ, či národných majstrovských titulov v rámci viacerých európskych krajín. Teraz však pridal do svojej zbierky ten najcennejší. Titul majstra sveta. Spoločne s českým pilotom Miroslavom Zapletalom absolvovali kompletnú sezónu a Marek sa stal prvým Slovákom v histórii, ktorému sa podarilo dosiahnuť na najvyššiu priečku v celkovom hodnotení. Zaujímavosťou je, že Miroslav Zapletal titul medzi jazdcami nezískal, ale stal sa „len“ vicemajstrom. Z toho sa totiž radoval Yazeed Al-Rajhi zo Saudskej Arábie, ktorý však počas sezóny vymenil spolujazdca, a tak sa Marek Sýkora dostal v tomto hodnotení na prvú priečku. 

Marek Sýkora a Miroslav Zapletal

Už pred štartom posledného kola seriálu v Dubaji bolo jasné, že sa v tomto roku stanem svetovým šampiónom v hodnotení spolujazdcov. Som rád, že sa mi podarilo získať titul majstra sveta. Som v histórii prvým slovenským jazdcom s titulom majstra sveta v rámci automobilového športu, čo ma teší najviac. Moja veľká vďaka patrí Offroadsport.cz Teamu a jeho partnerom, mojej rodine a priateľom,“ zhodnotil svoje účinkovanie v šampionáte 40-ročný Marek Sýkora.

Mareka s Mirom čaká od 14. do 16. decembra ešte posledná súťaž v rámci majstrovstiev Saudskej Arábie a následne účasť na legendárnej Rally Dakar 2023, ktorá začína v posledný deň roku 2022, teda 31. decembra. Česko-slovenskej posádke budeme držať palce.

Zdroj: tlačová správa