Dopravné obmedzenia začnú na jar 2024

"Obchádzkové trasy budú čiastočne zúžené a predpokladáme tam obmedzenia rýchlosti. Na týchto vetvách bude počas výstavby z dôvodu zachovania bezpečnosti premávky úsekové meranie rýchlosti," uviedol pre Hospodárske noviny Grzegorz Domaradzki z manažmentu poľskej stavebnej firmy Budimex.

Pôjde teda o sofistikovanejší spôsob, ako merať rýchlosť motoristov v porovnaní s klasickými stacionárnymi radarmi. Vozidlo bude zaznamenané na začiatku i na konci vybraného úseku a na základeho času, za ktorým úsekom prešlo, sa vypočíta rýchlosť auta. Tá sa porovná s maximálnou povolenou rýchlosťou v danom úseku diaľnice - už dnes vieme, že to bude menej ako 130 km/h. Úsekové meranie rýchlosti využívajú aj v susedných krajinách, napríklad v Česku či Rakúsku.

"Ak pôjde auto príliš rýchlo, urobí sa fotografia. Napríklad na obchvate Prahy sú takéto zariadenia bežné. Radar nafotí EČV tohto auta. A ak pôjde rýchlejšie ako napríklad 80 kilometrov za hodinu, dostane domov pokutu. Na tom úseku sa musí zachovať bezpečný prejazd," vysvetľuje Grzegorz Domaradzki z Budimexu.

Vodiči by mali počítať s prvými dopravnými obmedzeniami na diaľnici D1 na jar budúceho roka.

Zdroj: HNonline.sk / foto: cz.depositphotos.com