Novinka preto kladie dôraz predovšetkým na zvyšovanie bezpečnosti na cestách. Blikajúce svetlo má byť viditeľné pre autá prichádzajúce spoza vášho automobilu, ako aj z opačnej strany, teda spredu. Štefan Vámoš počíta s tým, že elektrická energia potrebná pre svetelný zdroj bude dodávaná buď priamo z bežnej autozásuvky, alebo ju zabezpečí externý zdroj.

Vámoš zdôrazňuje, že výstražný trojuholník vyvíja s ohľadom na to, aby dokázal spoľahlivo fungovať aj vo veľmi nepriaznivom počasí.

Súčasťou výrobku je magnet, ktorý sa dá pripevniť na auto, napríklad zboku (ako vidno na obrázku vyššie), alebo podľa potreby aj na strechu. Podstatné je, že vodič pri tomto úkone nemusí ani na sekundu opustiť auto.

Policajtom sa páči

Zaujímavý produkt zatiaľ nemá hotový vývoj a prototyp vychádza cenovo na sumu, ktorá je výrazne drahšia ako dnešné trojuholníky. Tie kúpite na internete za pár eur, zatiaľ čo za novinku by ste si za súčasných okolností museli výrazne priplatiť.

"Nemalo by to presiahnuť výšku 150 eur," uvádza Vámoš s tým, že už teraz pracujú na tom, aby inovatívny výstražný trojuholník dokázali "zmenšiť a zjednodušiť, aby bol cenovo každému dostupný".

Novinka sa pozdáva policajtom. "Môže zachrániť život, zdravie, popríde majetok ostatných účastníkov cestnej premávky," okomentoval pre televíziu JOJ Tomáš Vrábel, riaditeľ slovenskej dopravnej polície.

V súčasnosti je výstražný trojuholník súčasťou povinnej výbavy auta, ktorú kontrolujú napríklad aj na technickej kontrole. Ak by ste chceli doterajší trojuholník nahradiť práve za túto novinku, najprv by samozrejme musela prejsť certifikáciou a získať všetky povolenia.

To nemusí byť vôbec nereálne, čo dokazuje aj nedávny príklad zo Španielska. Výstražné trojuholník v tejto krajine čaká po takmer štvrťstoročí koniec. Súčasťou povinnej výbavy áut tu boli od roku 1999, no už o tri roky ich nahradí alternatíva: oranžový varovný maják V16.

Cieľom Španielov je zvýšiť bezpečnosť na cestách a znížiť riziká, ktoré vznikali práve pri manipulácii s výstražným trojuholníkom. Veľmi podobný cieľ má pritom aj Štefan Vámoš zo Slovenska.

Celú reportáž TV JOJ si môžete pozrieť nižšie:



MALI BY STE ZÁUJEM O KÚPU NOVÉHO VÝSTRAŽNÉHO TROJUHOLNÍKA?
  • Určite áno ( 12% )

     

  • Skôr áno ( 2% )

     

  • Skôr nie ( 5% )

     

  • Určite nie ( 82% )

     

Odpovedalo 638 ľudí  

Zdroj: Noviny.sk