Slováci tankujú aktuálne liter nafty za cenu okolo 1,62 eura. Motoristi si musia priplatiť za benzín, ktorý teraz stojí zhruba 1,56 eura za liter, hoci pôvodne pred pár týždňami atakoval symbolickú hranicu 1,50 eura a skôr ju dokonca jemne "podliezal".

Keď sa však pozrieme na medziročné porovnanie cien, benzín je na porovnateľnej cenovej úrovni ako vlani, no diesel zdražel citeľne o 17 %. Rozdiel ceny benzínu a nafty sa nateraz zmenšil - aktuálne predstavuje na niektorých značkových čerpačkách len 6 centov.

Do najbližšieho týždňa sa počíta s tým, že pumpári budú prepisovať ceny opäť smerom nahor. „Čo sa týka vývoja na ropnom trhu, tak v posledných dvoch týždňoch ceny ropy Brent vzrástli z 80 dolárov smerom k úrovni 87 dolárov za barel. Preto očakávame, že ceny pohonných látok na našich pumpách by sa mohli v ďalšom týždni mierne zvýšiť,“ uviedla pre agentúru SITA analytička Jana Glasová z 365.bank.

Navýšenie cien ropy na svetových trhoch podporujú očakávania vo vzťahu k čínskej ekonomike a jej rastúcemu dopytu po ropných produktoch, konštatuje SITA. Pripomeňme, že Čína je celosvetovo najvýznamnejším dovozcom ropy.

Embargo bude prísnejšie

Čím viac sa blížime k februáru, tým viac sa s napätím očakáva, aký vplyv bude mať embargo na ruskú ropu a konkrétne zákaz vývozu ropných produktov z nej do zahraničia s pár výnimkami, ako sú Česko a Ukrajina.

Analytici preto aj v predpovediach na prvé mesiace roka hovorili skôr o zdražovaní nafty, no opäť raz sa potvrdilo, že v súčasnom turbulentnom období je iba veľmi ťažké predpovedať ďalší vývoj na trhu a z neho vyplývajúce maloobchodné ceny pre motoristickú verejnosť.

Situácia okolo ruského embarga sa pritom netýka len Slovnaftu, ale problémy s nedostatkom palív môže mať celý región strednej Európy. Faktom však je, že aj situácia vo februári sa ešte môžu zvrtnúť rôznymi smermi. Zavedenie ďalšej fázy embarga každopádne otestuje jednotlivé rafinérie, ktoré mali iba veľmi obmedzený čas pripraviť sa na náhly prechod od ruskej ropy k iným alternatívnym dodávateľom vzácnej suroviny.

Foto: cz.depositphotos.com