Naftu aktuálne natankujete na čerpacích staniciach za cenu okolo 1,52 eura za liter. Hlavu v smútku majú pravdepodobne viac majitelia benzínových áut, ktorých palivo zostáva aj naďalej výrazne drahšie ako diesel: liter benzínu stojí okolo 1,66 eura.

Podľa všetkého sa nateraz nedá počítať s tým, že by sa ceny stabilizovali alebo (v tom lepšom prípade pre motoristov) začali dokonca klesať. Práve naopak. Dôvodom je letná sezóna, kedy sa zvyšuje dopyt po palivách a spolu s ňou aj rast cien ropy na trhoch.

Ťažbu okresali, marže narástli

"Cena ropy sa zvýšila zo 75 na 83 dolárov za barel. To je najmä dôsledok rozhodnutia kartelu OPEC výrazne obmedziť ťažbu. Zároveň sa v celej Európe zvýšili veľkoobchodné marže, keďže spotreba pohonných hmôt rastie globálne," cituje portál TVnoviny.sk analytika Borisa Tomčiaka.

Tento týždeň pocítili motoristi na cestách zdraženie palív o pár centov a Tomčiak počíta s tým, že rovnaký trend bude pokračovať. "V najbližších dvoch týždňoch očakávame pri benzíne a nafte zdraženie o ďalších 5 centov na liter," predpovedá. Názory expertov tak "strašia" tým, že zdražovanie bude pokračovať, no pri cenách pumpárov sme si akosi zvykli, že sú dynamické a situácia sa môže veľmi rýchlo zmeniť.

Zdroj: TVnoviny.sk