Uznávame, že vymyslieť v dnešnej dobe nové tvary, ktoré by ani vzdialene nepripomínali produkt inej značky, je stále náročnejšie. Aj čínske automobilky ale v posledných rokoch ukazujú, že to ide, ak skutočne chcete.

Podobné slová v každom prípade určite neplatia pre jeden z najnovších produktov konzorcia Beijing Automotive, v ktorom sa rozhodli, že sa zvezú na mene a imidži najväčšej japonskej automobilky, respektíve na jej Toyote Land Cruiser.

Práve tento známy offroad celkom okato kopíruje model BJ60 značky BAIC, ktorý má s kradnutím dizajnu bohaté skúsenosti. Schválne sa pozrite, ako vyzerá ich BJ80 – je to bezškrupulózna napodobenina Mercedesu triedy G a nie, od Nemcov si na to povolenie nepýtali napriek tomu, že majú založený spoločný podnik Beijing Benz Automotive.

„Šesťdesiatka“ je v každom prípade o niečo väčšia ako BJ80. Má dĺžku až 5020 mm, šírku 1925 mm a výšku 1955 mm. Vďaka týmto údajom je BAIC dokonca o niečo väčší ako nový Land Cruiser 300, čínsky plagiát má však o niečo kratší rázvor náprav (2820 vs. 2850 mm).

Číňania sa v rámci premiéry rozhodli predstaviť svoje auto lakované vo svetlomodrom odtieni, striebornými doplnkami a na 20-palcových kolesách obutých do pneumatík Continental s rozmerom 275/50 R20. Špecifikáciu techniky pod prednou kapotou nepoznáme, ale podľa predbežných informácií by auto malo byť poháňané hybridnou technikou, ktorá kombinuje preplňovaný benzínový dvojliter s elektromotorom. Čínske zdroje naznačujú, že by BJ60 malo zvládnuť akceleráciu na stovku za 6 sekúnd a ponúknuť dojazd až 1000 km, tieto informácie však zatiaľ berte s rezervou.

Vo výbave tohto auta by mal byť samozrejme tiež pohon všetkých štyroch kolies a BAIC údajne ponúkne i všetky tri uzávierky, teda predného, stredového aj zadného diferenciálu. Zákazníci dostanú tiež dvojstupňovú redukčnú prevodovku a pár ďalších elektronických systémov, ktoré by mali vodičom pomôcť prekonávať i ťažký terén.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 8 obrázkov

zdroj: Autohome