Talianske diaľnice čaká zmena

S rastúcim tlakom na ekologizáciu dopravy sa čoraz viac počítalo aj s tým, že si to odnesú hlavne motoristi, ktorí chcú jazdiť na autách rýchlo. Tlak ekoaktivistov rastie a vybrané krajiny mu už vyhoveli: maximálnu rýchlosť v rôznych prípadoch znížili, respektíve o plošnom priškrtení rýchlosti na diaľnici veľmi intenzívne diskutujú, ako vidno napríklad v prípade Nemecka či susedného Rakúska.

Náš ďalší sused, Česká republika, sa vydal presne opačným smerom. Rýchlosť na vybraných rýchlych cestách navyšuje od januára 2024 na 150 km/h. Aj taliansky minister dopravy Matteo Salvini nechal revidovať tamojšie predpisy pre cestnú premávku. Zámerom je, aby na najviac bezpečných úsekoch diaľnic  Talianska bolo možné jazdiť rýchlosťou 150 namiesto 130 km/h.

Viac ako štvrtina všetkých diaľničných úsekov v Taliansku má aspoň tri jazdné pruhy. V rámci troch štvrtín týchto úsekov pritom už dnes Taliani aktívne kontrolujú (aj pokutujú) rýchlosť nimi prechádzajúcich aút. S rýchlosťou do 150 km/h sa v Taliansku počíta na diaľnici A14 z Bologne do Bari, na A4ke medzi Milánom a Bresciou, A30 medzi Casertou a Salernom a S26 medzi Janovom (Voltri) a (Gravellona Toce). Kedy chystané nariadenie vstúpi do platnosti, je zatiaľ otvorené.

Zdroj: Heute.at / foto: Motor1