Príprava na koniec vojny

Asi nikomu netreba pripomínať, že diaľnica D1 z Bratislavy do Košíc stále nie je hotová. Plánovanie diaľnic beží na Slovensku spravidla s väčšou presnosťu ako ich stavanie, takže aj nasledovné plány je brať so zdravou mierou skepticizmu. Už dnes sa však rokuje o diaľničnom spojení Slovenska s Ukrajinou, ktoré bude práve pokračovaním D1 pri Bidovciach na východe krajiny.

Hoci vojna na Ukrajine stále trvá, krajina sa zároveň pripravuje na jej koniec a nevyhnutnú masívnu obnovu, ktorá bude nasledovať. Tá bude nielen drahá, ale vyžadovať si bude i skvalitnenie infraštruktúry spájajúcej krajinu so zahraničím. Jedno takéto spojenie sa črtá so Slovenskom.

Je veľmi dôležité, aby ukrajinská strana konkrétne písomne menovala body napojenia, vraví poradca predsedu vlády E. Buraš.

Nová diaľnica by mala začať pri Bidovciach – teda tam, kde dnes skončí D1 – a pokračovať k hranici vo Vyšnom Nemeckom. Pôvodne boli plány spojenia s Ukrajinou iné, upozorňuje denník SME. Diaľnica mala ústiť k nášmu južnému susedovi o niečo južnejšie z obce Záhor.

"Aby sa mohla ukončiť multimodálna štúdia (zahŕňajúca viacero druhov dopravy, pozn. red.), ktorá sa pripravuje pre tento úsek diaľnice, je veľmi dôležité, aby ukrajinská strana konkrétne písomne menovala body napojenia. Aj dnes bolo potvrdené, že týmto bodom bude hraničný priechod Užhorod - Vyšné Nemecké," povedal poradca predsedu vlády SR pre cezhraničnú spoluprácu Eduard Buraš. Jeho vyjadrenie citovala agentúra TASR.

Zdroj: Sme.sk