Aktualizované, 24.11. o 18:40: Dodávky Ropy sú medzičasom obnovené, potvrdilo ministerstvo hospodárstvo a firma Transpetrol. Prerušené boli dnes poobede kvôli problémom Ukrajiny s elektrinou, píše Denník N.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vplyvom tejto mimoriadnej situácie zatiaľ Česko čerpá ropu zo Slovenska v rámci kapacít, ktoré sa u nás nachádzajú. „K prerušeniu čerpania do Česka nedošlo vzhľadom na dostatočné operatívne zásoby na Slovensku,“ uviedla B. Putzová z firmy Mero. Podľa jej slov sú v neustálom kontakte so slovenským Transpetrolom. Kedy by mohol byť problém odstránený, ČTK nespomína.

Už včera sme písali o zastavení dodávok do Maďarska, kam vyúsťuje ďalšia časť ropovodu Družba. ČTK upozorňuje, že agentúra TASS v utorok písala o obnovení dodávok s odvolaním sa na ruskú firmu Trasnefť prevádzkujúcu ropovody.

Problémy sa opakujú

Potrubie Družby vedie z Ruska do Bieloruska a tu sa delí do dvoch smerov. Severný pokračuje do Poľska a Nemecka, južný ide na Ukrajinu a odtiaľ do Maďarska. U našich východných susedov na Ukrajine sa však Družba ďalej znovu delí, a tak dokáže ropa pritiecť aj na Slovensko a do Česka.

Dodávky Družby nemajú problémy po prvý raz. Už skôr tento mesiac stáli kvôli raketovému útoku na ukrajinskú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu pre čerpaciu stanicu. Tento skorší výpadok postihol aj Slovensko.

Zdroj: ČTK