Striktné pravidlá Nemcov

Nemecko je známe tým, že policajti majú veľmi prísne oko, pokiaľ ide o používanie aplikácií upozorňujúcich na policajnú hliadku či radary v okolí. Navigáciu v mobile ako Waze či Google Maps tak síce používať môžete, no len vtedy, pokiaľ vám slúži čisto na určenie najvhodnejšej trasy.

Presvedčil sa o tom aj konkrétny vodič v Nemecku. Miestne úrady mu udelili za uvedený prehrešok pokutu 100 eur. Nepomohlo mu ani to, že sa mobilnú aplikáciu snažil pred policajtmi ukryť. Celá situácia skončila napokon na súde a ten rozhodol v prospech policajtov.

Dopravnému analytikovi Jánovi Bazovskému sa však postup Nemcov nezdá logický. "Zavádza na podozrenie, že úmyslom nie je zabezpečiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, ale úmyslom je sankcionovať vodičov, ktorí na danom úseku rýchlosť prekročia," uviedol pre TVnoviny.sk Ján Bazovský.

Pravidlá sa medzi jednotlivými krajinami Európy líšia a jednotnú legislatívu nemáme ani na úrovni EÚ.

Čo sa týka Slovenska, u nás vám už dlhodobo hrozí pokuta, pokiaľ si budete "pomáhať" takzvaným antiradarom. Používanie takéhoto zariadenia vo vozidle je zakázané a možné zaň uložiť pokutu vo výške 300 eur aj zákaz činnosti na dva roky.

Zdroj: TVnoviny.sk / cz.depositphotos.com