„Výrobou modelu EQS vo Factory 56 začína budúcnosť našej globálnej výrobnej siete Mercedes-Benz. Táto budúcnosť je CO2 neutrálna, trvalo udržateľná, plne digitalizovaná, prepojená a mimoriadne flexibilná. Príchod modelu EQS predstavuje vrchol našej bezprecedentnej elektrickej ofenzívy vo výrobe. V roku 2022 sa bude celkovo vyrábať osem elektrických vozidiel značky Mercedes-EQ v siedmich prevádzkach na troch kontinentoch," povedal k začiatku výroby modelu EQS vo Factory 56 Jörg Burzer, člen predstavenstva spoločnosti Mercedes-Benz AG, zodpovedný za riadenie výroby a manažmentu zásobovacieho reťazca. A aj keď to zaváňa silnými marketingovými rečami, faktom je, že Factory 56 je naozaj výnimočnou fabrikou. Je totiž ukážkou trvalo udržateľnej a CO2 neutrálnej výroby vozidiel Mercedes-Benz. Fabriku charakterizujú opatrenia týkajúceho sa ochrany životného prostredia a zdrojov a fotovoltické zariadenia na streche haly pokrývajú každoročne približne 30 % potreby elektrickej energie. Vďaka maximálnej flexibilite je navyše možná montáž všetkých modelov a druhov pohonu na jednej výrobnej linke.

Zamestnanci museli prejsť školeniami pre prácu s vysokonapäťovými komponentmi.

Ukážková „svadba“

Flexibilne nastavená výrobná linka sa prispôsobuje požiadavkám elektrického modelu EQS, čoho dôkazom má byť najmä proces zvaný „svadba“ (Fullflex Marriage), teda spájanie karosérie so systémom pohonu. Svadba vo Factory 56 pozostáva z viacerých modulárnych staníc, aby sa mohli rozličné druhy náhonov zosobášiť s príslušnými karosériami na rovnakej linke. Hlavným motívom všetkých procesov vo fabrike je digitalizácia na maximálnej možnej úrovni. Daimler ju nazýva ekosystém MO360 a vraj poskytuje maximálnu mieru podpory pre všetkých 1500 zamestnancov fabriky.

Model EQS je elektrickou výkladnou skriňou koncernu. Nejde len o elektrifikovanú triedu S, je to samostatný model s výrazne odlišnými technológiami.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

zdroj: Daimler AG