Plán Stellantisu na nasledujúce dva roky je jasný. Budú elektrifikovať, kde sa dá. Do elektrifikácie totiž plánujú investovať až závratných 29,5 miliárd eur. Istú formu elektrického pohonu tak dostane až 20 modelov. Desať z nich budú len čisté elektromobily, ďalších deväť modelov bude k dispozícii len ako plug-in hybrid a posledný model budú zase predávať aj ako elektromobil aj ako plug-in hybrid. Prvé autá by mali predstaviť ešte v tomto roku, pričom pôjde najmä o značky ako Citroen, Opel, DS či Peugeot. 

Elektrické Maserati? Veru áno

Tam sa to však zďaleka nekončí. Elektrifikácia sa najbližšie dva roky totiž dotkne väčšiny značiek koncernu s výnimkou Lancie, Fiatu/Abarthu, Chrysleru a Ramu. V roku 2022 tak uvidíme plug-in hybrid od Alfy Romeo a o dva roky neskôr dokonca od Dodge. Ten však ponúka len Charger, Challenger a SUV Durango. Práve to by malo dostať plug-in hybridnú verziu, aj keď potvrdené to ešte nie je. Šušká sa o aute kategórie eMuscle, teda veľmi výkonnom elektrifikovanom aute so zaujímavou dynamikou. Viete si ale predstaviť elektrický Jeep či nebodaj Maserati? Nuž, budete musieť, nakoľko prídu v roku 2022, resp. 2023. 

Plán elektrifikácie Stellantisu je zatiaľ vyobrazený len po prvú polovicu roku 2023, no je takmer isté, že sa tam nezastavia a budú pokračovať aj v nasledujúcom období. Hovorí sa totiž o plne elektrickom modely Dodge či dokonca elektrickom pick-upe Ram. Práve tie by mohli prísť po spomenutej prvej polovici 2023. Čo sa týka Lancie, tá bude od roku 2024 plne elektrifikovaná, pričom od 2026 už predstavia len elektromobily. 

Zdroj: motor1.com, Stellantis