Centrum mesta by malo byť v prvom rade pre obyvateľov a turistov s prioritou pre pešiu zónu. Len vozidlá s potrebným povolením by mali mať možnosť vstupu, ako napr. dodávky či vozidlá núdzových služieb,“ uviedol Peter Skalník, zástupca starostu Starého Mesta.

Skalník tiež poukázal na nedostatky súčasného systému: „Aj keď sme v roku 2023, informácie o vozidlách sú ešte v excelovej tabuľke. Chceme nové riešenie, ktoré by automatizovalo a modernizovalo tento proces.“

Hackathony MIRRI SR sú medzi IT specialistami a študentami obľúbené. Ďalší sa uskutoční v Campus City v Bratislave. V minulosti priniesli inovatívne riešenia pre úrady a vzdelávanie. Ministerstvo verí, že sa podarí nájsť vhodné riešenie aj pre vstup vozidiel do centra.

Požiadavky stanovené nie sú. Všetko závisí od invencie tímov

Súčasný systém vstupu je definovaný nariadením z novembra 2022. Staré Mesto očakáva koncept, ktorý automaticky overí vozidlá a umožní sledovať ich pohyb v centre.

Tímy sa môžu na hackathon prihlásiť cez Hacknime.to. Ministerstvo odporúča tímy z 2-5 ľudí so schopnosťou programovania a skúsenosťami v IT. Hodnotené bude riešenie aj z hľadiska užívateľskej skúsenosti. Top 3 tímy získajú odmeny vo výške 3 000, 2 000 a 1 000 eur. Organizátori zabezpečia občerstvenie, Wi-Fi a priestor pre prácu aj počas noci.


zdroj: Campus Cowork
foto: cz.depositphotos.com