Určite vám nepovieme nič nové, ak napíšeme, že drvivá väčšina vodičov v aute počúva hudbu. Či už ide o rozhlasové stanice alebo vlastným spôsobom namixovanú muziku, bez nej je väčšina ciest často nudná. Môže však voľba konkrétnej hudby ovplyvniť dojazd auta?

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Ak sa nad tým trochu zamyslíte, tak v zásade áno. Je celkom logické, že ak niekto počúva dynamickú hudbu, môže mať sklony k tomu, aby jazdil rýchlejšie a k tomu s vyššou spotrebou paliva či elektrickej energie. To sa následne odrazí na samotnom dojazde.

A vskutku tomu tak je. Anglické zastúpenie Kie urobilo prieskum, z ktorého skutočne vyplýva, že rôzne hudobné štýly počas jazdy v elektromobile ovplyvňujú jeho dojazd. V teste použili model EV6 s audiosystémom Meridian a žiadny z 18 účastníkov projektu predtým nemalo žiadnu skúsenosť s batériovým pohonom. Počas testu im na 29 km dlhej trase prehrávali vopred pripravené skladby.

Najlepší dojazd dosiahnete s Beethovenom

Výsledky ukázali, že najlepší dojazd je možné dosiahnuť počas počúvania klasickej hudby, napríklad Beethovena. Ako ste na tom vy? Stláčate podvedome plynový pedál výraznejšie, keď vám v rádiu hrá vaša obľúbená pesnička? A uvedomujete si to? Neváhajte nám o tom napísať do diskusie.

Zdroj: motor1

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov