Čerpacie stanice JET zmenia majiteľa, navštevuje ich aj mnoho Slovákov

Čerpacie stanice JET navštevuje aj mnoho Slovákov – často aj podľa toho, či sa tankovanie zrovna oplatí viac u nás alebo v Rakúsku.

Nachádzajú sa hneď za hranicou, neďaleko Bratislavy. Jedna je napríklad v malom rakúskom meste Hainburg. Ďalšia sa nachádza pri outletovom nákupnom centre v Parndorfe a jednu nájdete aj na Wienerstrasse v Neusiedl am See, konkrétne pri diaľnici A4. Z hľadiska cien sa JET na rakúske pomery orientuje skôr na ponuku lacného tankovania.

Na predaj je všetkých 162 čerpacích staníc Jet v Rakúsku a ďalších 815 čerpačiek v Nemecku. Ukazuje to štvrťročná správa, ktorú zverejnila americká materská spoločnosť Phillips 66.

Budúcnosť čerpačiek: Klasické podnikanie s palivami sa transformuje

„Nedávno sme iniciovali proces predaja nášho maloobchodného podnikania v Nemecku a Rakúsku. Je to v súlade s naším plánom zbaviť sa vedľajších aktív,“ povedal Mark Lashier, prezident a generálny riaditeľ energetického gigantu.

Predaj JET je dôkazom zmeny paradigmy v maloobchodnom biznise s palivami. Klasické čerpacie stanice strácajú na atraktivite a aj v tomto prípade v nich už terajší majiteľ nevidí budúcnosť, pretože nezodpovedajú strategickému smerovaniu spoločnosti.

Phillips 66 sa však nesťahuje z Rakúska úplne. Cieľom je do roku 2026 vybudovať sieť vodíkových čerpacích staníc v Rakúsku, Nemecku a Dánsku. Aj z toho sa dá vyčítať, že čerpačky JET už nezapadali do stratégie amerického koncernu, ktorý zjavne dúfa, že iná spoločnosť v nich uvidí väčšiu hodnotu za viac peňazí.

Zdroj: Krone