Nové rýchlostné limity: Vodiči v Rakúsku budú musieť spomaliť

Rakúske médiá už skôr odhalili plán plošného zavedenia zón s najvyššou povolenou rýchlosťou 30 km/h. Teraz je zdá sa rozhodnuté. Obce a mestá dostanú omnoho silnejšie kompetencie. Už čoskoro budú môcť výrazne jednoduchšie zaviesť a kontrolovať zníženú rýchlosť.

Zmena je súčasťou novely zákona o cestnej premávke, ktorú presadil tamojší rezort pre ochrany klímy. Upravenú legislatívu v stredu schválil rakúsky parlament.

Odozva na nový zákon bola silná - viac ako 280 obcí a miest u susedov sa zasadilo v prospech reformy uľahčujúcej zavedenie rýchlostného limitu 30 km/h v oblastiach s osobitnou potrebou ochrany ako napríklad v okolí škôl, zariadení voľného času, detských ihrísk, nemocníc či domovov dôchodcov.

Radary cvaknú previnilcov a udelia pokutu

Nové pravidlá vstúpia do platnosti 1. júla 2024. Už teraz sa predpokladá, že v mnohých mestách a obciach znížia rýchlostné obmedzenie pre autá a iné vozidlá z 50 km/h na 30 km/h.

Aj dnes mohli obce docieliť zníženie najvyššej povolenej rýchlosti na svojom území, no v praxi s tým súviselo veľa byrokracie a celý proces bol zdlhavý. Teraz už to vraj pôjde omnoho jednoduchšie. Jedinou všeobecnou podmienkou je, že zníženie rýchlosti musí vytvoriť vhodné predoklady na zvýšenie bezpečnosti dopravy.

Okrem toho získajú obce posilnené možnosti kontrolovať zavedené rýchlostné limity, a to prostredníctvom stacionárnych radarov – podobnú myšlienku spolupráce so samosprávami presadzoval v minulosti na Slovensku odvolaný policajný exprezident Štefan Hamran (dnes kandiduje za mimoparlamentných Demokratov v eurovoľbách). Obce tak budú kasírovať pokuty od cestných pirátov.

Zdroj: Heute.at / foto: cz.depositphotos.com