Z hľadiska techniky ide Mazda dlhodobo vlastno cestou, no aktuálne trendy ju celkom neobišli. V jej portfóliu aktuálne nechýba elektromobil. Okrem toho viaceré modely disponujú pohonom MHEV, prvé plne hybridné auto značky však prichádza až teraz. Je ním najmenší člen rodiny Mazda označený číslom dva.

Na rozdiel od predchodcov nepochádza Mazda2 Hybrid z japonskej Hirošimy. Pôvod päťdverového hatchbacku je zrejmý okamžite, jeho autorom je totiž Toyota. Novinka je takmer stopercentne zhodná s typom Yaris. Mazda vozidlu prepožičala vlastné označenia, ale to je všetko. K žiadnym dizajnovým ani technickým zmenám nedošlo. Zásahy obišli aj interiér, nezmenila sa dokonca ani grafika multimediálneho systému.

Mazda2

Výhradne s hybridným pohonom

Táto dvojka bude dostupná výhradne s elektrifikovanými vnútornosťami a disponuje rovnakými technickými parametrami ako originál. Pod kapotou má 1,5-litrový benzínový trojvalec doplnený elektromotorom a prevodovkou CVT. Systém dosahuje výkon 85 kW (116 k), vďaka ktorému dokáže Mazda2 Hybrid zrýchliť na stovku za 9,7 sekundy a dosiahnuť tempo 175 km/h. Lákadlom pre záujemcov však bude asi skôr normovaná spotreba od 3,8 l/100 km.

Automobilka Mazda teda plánuje pod vlastnou značkou predávať vozidlo, ktoré dobré poznáme. Na európske trhy ho plánuje priniesť počas jari. S čisto spaľovacími motormi ju aspoň zatiaľ nečakáme, nakoľko tretia generácia modelu Mazda2 naďalej pokračuje. V budúcom roku ju pritom čaká facelift.

Mazda2

Japonská firma po zverejnení detailov o hybridnej novinke upozornila, že preznačkovaný Yaris nenahradí súčasný model Mazda2. Ten zostáva v ponuke s tromi benzínovými motormi a manuálnou alebo automatickou prevodovkou. Zatiaľ nevieme, čo prinesie budúcoročné omladenie, na prvej fotke vidíme len nový odtieň laku Platinum Quartz.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 18 obrázkov