Pozor, sneh na aute vie byť nebezpečný

"Vodič vozidla je pred jazdou povinný odstrániť z vozidla a z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť," uváza zákon o cestnej premávke, konkrétne odsek 4 v rámci paragrafu 38, ktorý sa špecificky venuje osobitostiam premávky v zimnom období. Keď si povinnosť nesplníte, vystavujete sa riziku pokuty od mužov zákona, a to v sume do 50 eur. 

Auto pokryté snehom či ľadom je nebezpečím v cestnej premávke - kusy ľadu sa môžu kedykoľvek uvoľniť a ohroziť ostatných vodičov. Niektorí motoristi napríklad v zime očistia čelné sklo, no na streche nechajú veľa snehu, ktorý môže počas jazdy spadnúť práve na čelné sklo. Vodič tak v najhoršom rovno stratí schopnosť orientovať sa v priestore cesty a spôsobí škodovú udalosť, ktorej oprava býva drahá.

Zimné obdobie sa už tradične nesie aj v znamení povinnosti prezutia na zimné pneumatiky. Ak ste tak ešte neurobili a chcete s autom jazdiť aj v najližších mesiacoch, je najvyšší čas. Jazdiť s letnými pneumatikami na snehu by ste ozaj nemali - nielen kvôli riziku pokút za letné pneumatiky v zime počas nevyhovujúceho počasia, ale predovšetkým z dôvodu vlastnej bezpečnosti.

Zdroj: Startitup.sk / foto: taves