Letné pneumatiky v zime sú riziko

Brusel zjednotil veľa pravidiel a regulácií, no čo sa týka zimných pneumatík, situácia je pre vodiča v EÚ neprehľadná. Európske krajiny sa nedohodli na jednotných podmienkach pre zákonnú povinnosť zimných pneumatík. Dokonca nemajú stanovenú ani jednotnú povinnú minimálnu hĺbku dezénu. Rozdiel je už aj medzi Slovenskom a Českom.

V niektorých európskych štátoch povinné nariadenie týkajúce sa zimných pneumatík platí bez rozdielu a závislosti od počasia. Na Slovensku musí vodič na všetkých nápravách použiť zimné pneumatiky, ak je na ceste súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza, a to pokiaľ šoféruje vozidlo kategórie M1, resp. N1 (bežný osobný automobil).

Čo sa však týka motorových vozidiel spadajúcich do kategórií M2, M3, N2 a N3, tie musia byť vybavené zimnými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav v čase od 15. novembra do 31. marca a v prípadoch, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, uvádza web Slovensko.sk. Ide o pravidlá týkajúce sa napr. vozidiel, ktoré majú viac ako osem sedadiel okrem sedadla pre vodiča, prípadne s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou nad 3 500 kg.

Štát vo všeobecnosti určuje, že motoristi sú povinní splniť si povinnosť ohľadom zimných pneumatík, ak vzhľadom na ročné obdobie možno predpokladať, že na prechádzanej trase sa bude na vozovke nachádzať súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza.

Šetriť na pneumatikách sa nevypláca

Okrem povinnosti mať prezuté zimné pneumatiky, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, platí na Slovensku pre tieto pneumatiky aj minimálna hĺbka dezénu. Pre automobily pre automobily do 3 500 kg ide o hodnotu 3 mm a pre vozidlá nad 3 500 kg dvojnásobok, teda 6 mm.

Viacerí experti pritom upozorňujú, že na formálnu zákonnú hranicu by sa vodiči v záujme vlastnej bezpečnosti nemali spoliehať - ísť "na doraz" a riskovať sa v záujme zachovania vlastnej bezpečnosti nevypláca.

A nielen to - nevhodné pneumatiky môžu viesť k tomu, že v prípade nehody sa vám oprava auta poriadne predraží, keď vám poisťovňa odmietne preplatiť škodu.

Zdroj: Slovensko.sk / foto: Polícia SR