Motoristov čakajú dopravné obmedzenia na českej D3

Už niekoľko rokov hotovú diaľnicu D3 Ševětín – Borek čakajú stavebné úpravy. Cestná premávka tam bude v budúcnosti obmedzená zrejme aj niekoľko rokov, uviedol hovorca českého Riaditeľstva ciest a diaľnic Ján Rýdl. Príčinou je chystaná výstavba Chotýčanského tunela, ktorý vznikne v rámci železničného koridoru. Na jednom zo svojich koncov by mal nový tunel križovať práve diaľnicu, ktorú bude nutné sčasti zbúrať.

„Pôvodný projekt počítal s tým, že rovnako by sa prevádzkovaná diaľnica upravovala, a to z toho dôvodu, že sa stavala iba v polovičnom profile. Minimálne na polovici tej diaľnice by aj tak museli byť stavebné zmeny,“ argumentuje Rýdl.

Riaditeľstvo ciest a diaľnic oficiálne otvorilo úsek diaľnice D3 Ševětín-Borek s dĺžkou 10,7 kilometra v decembri 2019. Štátna organizácia zároveň uviedla, že keď sa stavba diaľnice chystala, tunel v projekte najskôr bol, ale potom z neho vypadol. Rýdl povedal, že ho cestári z plánu vypustili po mnohých rokovaniach, a to za prítomnosti vedenia ministerstva dopravy.

Dokumentácia potrebná pre získanie stavebného povolenia na výstavbu Chotýčanského tunela s dĺžkou 4,7 kilometra je v súčasnosti hotová. Štát chce železničnú trať postaviť ako PPP projekt v spolupráci s partnerom zo súkromného sektora. Výstavba má začať v roku 2026 a odhaduje sa na 7 rokov.

Zdroj: TN.cz, irozhlas.cz / foto: cz.depositphotos.com