Výpadky výroby nových áut + obmedzenia cestovania a dovozu = vyššie ceny jazdeniek

Vlani v ponuke na Slovensku výrazne pribudlo plne elektrických vozidiel (medziročný nárast takmer o dve tretiny), ako aj hybridov (nárast  o  tretinu). Pri nových vozidlách bol príčinou poklesu najmä jarný lockdown, výpadky vo výrobe a následne výpadky v dodávateľských reťazcoch a opätovné uzatvorenie autosalónov. Na sekundárnom trhu chýbali zánovné autá, značne klesol dovoz ojazdených áut zo zahraničia a predaj vozidiel brzdili taktiež uzavreté autobazáre, ktoré museli prejsť na on-line predaj.

Stredná hodnota ceny ojazdených áut najviac rástla na Slovensku. Poskočila v prepočte o 765 eur, v Česku stúpla o 380 eur, v Maďarsku a Poľsku narástla len o niekoľko desiatok eur.

"Trh s ojazdenými autami v strednej Európe sledujeme kontinuálne už niekoľko rokov. Takto silný pokles ponuky sme naposledy zažili po kríze v roku 2008. Za minulý rok chýbalo v strednej Európe takmer pol milióna ojazdených áut v porovnaní s rokom 2019, "uviedol Petr Vaněček z AAA Auto. V Slovenskej republike klesla ponuka o 60 tisíc áut, v Poľsku o 185 tisíc, v Českej republike o 90 tisíc a v Maďarsku ich chýbalo 150 tisíc. Previs dopytu nad nedostatočnou ponukou so sebou priniesol aj vyššie ceny. "Stredná hodnota ceny ojazdených áut najviac rástla na Slovensku, kde poskočila v prepočte o 765 eur, v Česku medziročne stúpla o 380 eur, v Maďarsku a Poľsku narástla len o niekoľko desiatok eur," dopĺňa Vaněček.

Aj napriek tomu, že v celkovom súčte trh oslabol, niekoľko kategórií jazdených vozidiel zažilo v minulom roku výrazný nárast. Vyšší podiel na trhu ojazdených áut zaznamenali hybridy a elektromobily. Na Slovensku bolo v ponuke 2 468 hybridov (+ 34 %) a 1 090 plne elektrických vozidiel (+ 65 %). Najviac ojazdených áut bolo vlani inzerovaných v Bratislavskom a Nitrianskom kraji, naopak najmenej v Trnavskom a Prešovskom kraji. Čo sa týka roku výroby, najviac ojazdených áut bolo ponúkaných s rokom výroby 2016.

zdroj: AAA Auto

TOP 10 najinzerovanejších vozidiel v strednej Európe v roku 2020

 

Česká republika

Slovensko

Poľsko

Maďarsko

1.

Škoda Octavia

Škoda Octavia

Opel Astra

Opel Astra

2.

Škoda Fabia

Škoda Fabia

Audi A4

Ford Focus

3.

VW Passat

VW Passat

VW Passat

BMW 3

4.

VW Golf

VW Golf

BMW 3

VW Passat

5.

Škoda Superb

Škoda Superb

VW Golf

VW Golf

6.

Ford Focus

BMW 3

Ford Focus

Škoda Octavia

7.

BMW 3

Audi A4

Škoda Octavia

Suzuki Swift

8.

Škoda Rapid

Audi A6

Ford Mondeo

Opel Corsa

9.

Ford Mondeo

BMW 5

Opel Corsa

BMW 5

10.

VW Touran

Ford Focus

BMW 5

Audi A4