Mimoriadna situácia 

Nad cestou pod Strečnom sa rozprestiera obrovský skalný blok, ktorý zvetráva vplyvom počasia. Situácii nepomáhajú hlavne mrazy a zrážky. V januári tohto roku sa takmer stala tragédia, keď počas jazdy vodičke spadol kameň na čelné sklo.  Naštastie vyviazla bez poranení. Na frekventovanej tepne Slovenska už došlo v minulosti aj k tragickejším nehodám, ktoré skončili smrteľnými úrazmi v dôsledku padajúcich skál. Spúšťačom vyhlásenia mimoriadnej situácie na tejto ceste začiatkom februára tohto roku bolo to, keď na cestu 1. triedy padali kamene. Padajúce kamene dosahovali veľkosť viac ako jeden meter!

Krízový štáb označil tepnu za nebezpečnú - sami by tam nešli

V pondelok (25. 3. 2024) zasadol v Žiline krízový štáb, aby prehodnotil a zaujal stanovisko k vyriešeniu nebezpečnej situácie. K dispozícii mali viacero analýz a geologických posudkov. Podnetné dokumenty vyvolali natoľko veľké obavy, že sa spoločne zhodli na jednom - že by ani jeden z členov prejazd touto cestou neriskoval. Analýzy ukázali, že nebezpečenstvo pod bralom je skutočne veľké. Aj v deň zasadnutia krízového štábu sa na inkriminovanom mieste stali vážne nehody, pre ktoré cestu museli uzavrieť. Ďalším rizikom, ktoré zo zasadnutia vyplynulo, je, že sa vplyvom počasia začnú zosúvať skaly aj mimo zabezpečeného úseku. 

Čiastočné riešenie na dohľad

Štáb má v pláne urobiť čo najskôr verejné obstarávanie pre zabezpečovanie práce, ktoré by zabránili skalám padať na cestu. V týchto dňoch prebiehajú laboratórne testy a už po sviatkoch by mal projekt pristáť na stole Slovenskej správe ciest, ktorá rozhodne o ďalšom postupe.

Zdroj: imeteo, Foto: depositphotos