Požiare elektromobilov sú aj s ohľadom na ich výskyt zatiaľ vzácne, ak už ale horieť začnú, je objektívne ťažšie uhasiť ich. Mimoriadne nebezpečné sú tieto nehody predovšetkým v uzatvorených priestoroch, teda v budovách či vo verejných parkovacích domoch, kde je nutné počítať s tým, že intenzívne plamene môžu poškodiť konštrukciu stavby.

Práve kvôli minimalizácii tohto rizika vznikol kúsok od Stuttgartu, vo firme Riester, nápad nazvaný ecell-guard.

Základom celého bezpečnostného systému je plachta Vlitex vyrobená z nehorľavého materiálu, okrem iného aj zo špeciálne upravovaných sklených vlákien, ktorú hasiči bežne používajú pri požiaroch lítiových batérií.

Jej úlohou je samozrejme izolovať oheň, udržať žiar na mieste a čiastočne obmedzuje tiež šírenie dymu. Je dostatočne veľká, aby prekryla i SUV a odoláva teplote 1000 stupňov Celzia, krátkodobo dokonca 1300 °C.

Plachta (alebo deka, ako chcete) je umiestnená v plechovom boxe, presnejšie povedané v nerezovej schránke s celkovou hmotnosťou 146 kg a je spojená s automatickým uvoľňovacím (viacnásobne použiteľný) mechanizmom.

Celé to riadi sústava snímačov registrujúcich dym, teplotu, podľa potreby ecell-guard zaznamenáva dokonca zvuk či obraz a jedna riadiaca jednotka dokáže kontrolovať tridsať samostatných parkovacích miest s minimálnymi rozmermi 5 x 2,5 x 2 metre. A funguje i pri výpadku elektrickej energie. Do zostavy je zaradená tiež dobíjacia záložná batéria, ktorá stačí na spustenie alarmu i aktiváciu mechanického systému.

Na podlahe umiestnené dištančné podložky sa starajú o to, aby majitelia áut parkovali v správnej pozícii voči ecell-guardu a nemusíte sa báť ani falošných poplachov. Firma tvrdí, že plachta prekryje karosériu dostatočne jemne na to, aby auto nepoškodila. Vodiči by ju však nemali dávať dolu z auta sami, aby si nepoškodili lak.

Cenu Nemci na svojich stránkach neuvádzajú, prezradia vám ju na požiadanie a samozrejme nikde nie je napísané, že samotný ecell-guard je určený výlučne pre elektromobily. Rovnakú službu logicky zabezpečí aj bežným osobným automobilom.

zdroj: ecell-guard