Diaľničná patrola je veľmi hodnotná služba a bezplatne ju získa každý, kto si zakúpi slovenskú diaľničnú známku, ale nielen to – nárok na ňu majú aj tí, ktorí sú od jej kúpy oslobodení. O výhodách služby Diaľničná patrola sme písali už viackrát. Dokáže v mnohých prípadoch pomôcť napríklad v prípade defektu, ale aj nehody či poruchy vozidla, aby znížila možné riziká tak pre vás, ako aj pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

Za odťah do servisu zaplatíte

Ako sa však presvedčila aj motoristka Oľga, odťah vozidla z diaľnice priamo do servisu nepatrí medzi tie činnosti, ktorým sa patrola venuje. Pomôže však (okrem iného) aspoň so sprostredkovaním bežnej odťahovej služby, takže motorista nezostane sám na riešenie krízovej situácie na diaľnici.

„Volala som na 158 a poslali mi diaľničnú patrolu. Tá mi zavolala odťahovú službu a tá auto odviezla do ich servisu SOSTeam Slovakia. Odťah vozidla ma stál 150 eur. Vozidlo má platnú diaľničnú známku a teraz sa vôbec neviem dopátrať, kto by mi mohol odťah vozidlo preplatiť,“ cituje Oľgu portál Autoviny.sk.

Diaľničiari jej odpovedali. Eva Žgravčáková, hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti zdôrazňuje, že vždy postupujú na základe zákona o cestnej premávke. Ten stanovuje povinnosť správcu komunikácie zabezpečiť plynulosť a bezpečnosť premávky. „Pokiaľ prekážku neodstráni ten, kto ju spôsobil, povinnosťou NDS je zabezpečiť bezodkladné odstránenie. Posádka Diaľničnej patroly v prípade potreby poskytne zoznam zmluvných partnerov pre odstránenie prekážky motoristovi, ktorý spôsobil prekážku. Motorista môže tieto kontakty využiť, pokiaľ prekážku nevie odstrániť sám,“ popisuje Žgravčáková.

Ak máte asistenčné služby zahrnuté vo svojom poistení, práve v tomto prípade sa ich oplatí využiť. Je možné, že buď za odťah vďaka tomu nebudete platiť, alebo bude aspoň lacnejší.

„Diaľničná patrola vykoná odstránenie prekážky nepojazdného vozidla len v takom prípade, ak to bezpečnostná situácia dovoľuje: keď vozidlo tvorí priamu prekážku v jazdnom pruhu a je možné prekážku jednoducho odstrániť (napr. stiahnutím vozidla z jazdného pruhu) alebo ak tvorí prekážku s vysokým rizikom vyvolania kolízie a ohrozenia účastníkov cestnej premávky (napr. premiestnenie vozidla z rýchleho pruhu do odstavného pruhu),“ vysvetlila Žgravčáková v stanovisku pre Autoviny.sk.

Zdroj: Autoviny.sk