Švajčiarske diaľnice: Nasadili dôležitého pomocníka na opravy

Diaľnice treba pravidelne opravovať a vylepšovať. Každý by chcel, aby takéto práce prebehli bez dopravných zápch kvôli staveniskám. Ako sa však dá v praxi zachovať plynulá cestná premávka napriek stavebným aktivitám?

Mobilný stavebný most to dokáže zabezpečiť. Pilotný projekt vo Švajčiarsku ukazuje, ako celý koncept funguje. Takéto mobilné stavenisko s mostom pre vodičov dostalo názov Astra. Dole sa pracuje, zatiaľ čo mostom nepretržite prechádzajú autá.

Dôležité je, že aj počas toho, ako doprava prúdi mostom, pod mostom pokračujú práce. Mobilný most bol už raz vo Švajčiarsku v akcii, a to na diaľnice A1 v roku 2022 na úseku medzi Recherswilom a Luterbachom. V apríli 2024 sa na rovnakú diaľnicu vrátil opäť, avšak tentoraz v smere na Zürich, nie na Bern.

Pozrite si nižšie video, ako to vyzerá priamo na mieste:



Most vylepšili, hodí sa na preťažené diaľnice

Dočasný most aj pred 2 rokmi splnil svoju úlohu a dalo sa na ňom prechádzať bez nehôd. Navyše sa zvýšila bezpečnosť na cestách, pretože stavebné práce prebiehali pod mostom, v oddelenom režime od ostrej premávky. Tok dopravy však nebol optimálny. V spolupráci s odborníkmi preto Švajčiari prijali opatrenia na zlepšenie plynulosti dopravy cez mobilný stavebný most. Konkrétne predĺžili rampy a upravili sklon.

Nové skúsenosti s mostom sú ešte sľubnejšie ako predtým, a to aj napriek vysokej intenzite dopravy. Denne prejde cestným úsekom, kam ho nasadili, v priemere až 73 tisíc vozidiel.  Švajčiarski diaľničiari sa aj preto rozhodli vymeniť povrch vozovky inovatívnym spôsobom a idú cestou takzvaného asfaltu s nízkou hlučnosťou.

Ešte jedna pozitívna správa: z meraní rýchlosti vyplynulo, že vozidlá pred mostom výrazne nespomaľujú a nebrzdia premávku. Zaujímavosťou je, že mobilný most Astra Bridge sa dokáže pohybovať a môžu ho posúvať pozdĺžne aj priečne.

Zdroj: astra.admin.ch / foto: Solothurner Zeitung