„Dovoľte, aby sme korigovali vyjadrenia, ktoré boli publikované či odvysielané v médiách v súvislosti s prípravou projektu R2 Zvolen, východ – Zvolen, západ,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

„Národná diaľničná spoločnosť aktuálne preberá správu o hodnotení vplyvov, v rámci jej spracovania NDS informovala samosprávy o postupe a predbežných výsledkoch hodnotenia. NDS však nevyhodnotila, ktorý variant je výhodnejší, predmetom hodnotenia v rámci správy je vyhodnotenie všetkých variantov, ktoré boli vrátane ich trasovania určené rozsahom hodnotenia Ministerstva životného prostredia SR,“ doplnila hovorkyňa.

Napríklad portál MY Zvolen informoval o tom, že hodnotenie vplyvov na životné prostredie malo vyhodnotiť ako najvýhodnejší južný variant popod Lučeneckú cestu. Diaľničiari mali pritom pôvodne presadzovať severné trasovanie obchvatu Zvolena.

Na výsledok si ešte počkáme

NDS odkazuje, že nie je správne tvrdenie niektorých médií, že by boli už finálne vybrané najvýhodnejší variant a trasa R2. Výsledný variant bude určený v záverečnom stanovisku ministerstva životného prostredia. Tým sa budú diaľničiari riadiť pri ďalšej projektovej príprave.

„Čo sa týka vyjadrenia samospráv, to je v tomto štádiu potrebné len pre účely rozpracovanosti správy o hodnotení. Samosprávy sa budú záväzne vyjadrovať k hotovej správe o hodnotení v rámci samotného správneho konania po jej predložení Ministerstvu životného prostredia SR,“ uzatvára Žgravčáková.

Zdroj: NDS, MY Zvolen, foto: Youtube