Priaznivci Dusteru sa majú na čo tešiť. Značka totiž pripravuje novú, v poradí tretiu generáciu, ktorú sa pred pár dňami podarilo zachytiť pri testovaní v bežnej premávke. Dacia pochopiteľne nestojí o žiadne úniky, a tak sa nový Duster vydal na cesty v maskovacej fólii. Ani tá však všetko nezakryje.

Rumunské SUV bude stáť na novej platforme a výrazne zmení svoj dizajn. Niektoré zdroje tvrdili, že nová generácia bude vychádzať z konceptu Bigster, čo špionážne fotografie skutočne potvrdzujú. Nový Duster síce nebude jeho presnou kópiou, no prevezme jeho dizajnový jazyk. To však neznamená, že sa Bigster ako taký nedočká sériovej výroby. Časom by mal skutočne rozšíriť portfólio značky, ponúkne miesto až pre 7 cestujúcich a stane sa v podstate predĺženou verziou nového Dusteru.

Otázny pohon 4x4

Nateraz nezodpovedanou otázkou je, či nový Duster dostane aj pohon všetkých kolies. Ako sme spomínali, stáť bude na novej platforme, konkrétne CMF-B Low Spec, ktorú v súčasnosti využíva Logan, Sandero či Jogger. Už tušíte ten zádrhel? Ani jedno z týchto áut totiž nedisponuje pohonom 4x4. Podľa niektorých zdrojov navyše daná platforma pohon všetkých kolies nepodporuje. Bude preto zaujímavé sledovať, ako sa s tým Dacia popasuje, bola by totiž škoda, ak by Duster o štvorkolku prišiel. 

Čo sa týka ponuky motorov, tak podľa dostupných informácii by mala byť aj naďalej dostupná benzínová verzia s LPG. Trojvalec 1.0 TCe s nepriamym vstrekovaním však nahradí nový turbom preplňovaný agregát 1.2 TCe. Zároveň by mal pribudnúť aj hybridný variant, no podrobnosti zatiaľ nepoznáme. 

Kedy Dacia plánuje oficiálne predstaviť novú generáciu Dusteru, je taktiež otázne, no pravdepodobne sa tak stane až v budúcom roku. A ten systém 4x4? Niekto tvrdí, že zadnú nápravu by mohol poháňať už len elektromotor a teda verzia s pohonom všetkých kolies by bola dostupná ako hybrid. Nechajme sa prekvapiť. 

Koncept Dacia Bigster