Posledný úsek D1 na trase BA-KE, ktorý sa nestavia 

Ak všetko pôjde podľa plánu, štát odovzdá do konca budúceho roka motoristom do užívania očakávané diaľnice napríklad vrátane meškajúceho tunela Višňové. „Úzkym hrdlom“ sa však stane chýbajúci úsek Turany – Hubová, kde ešte diaľnica nielenže nevedie, ale stále sa ani nezačala stavať.

V uplynulých dňoch prebehlo stretnutie ministra dopravy Jozef Ráža mladšieho spolu so starostami obci v regióne okresu Ružomberok, ktorých sa výstavba novej diaľnice týka, píše agentúra SITA.

„Môžeme dnes s istotou povedať, že tunelový variant je definitívne rozhodnutie,“ okomentoval minister dopravy. Ide o nový tunel Korbeľka, ktorý má mať necelých 6 kilometrov. Tunel Havran má byť dlhý necelé 3 kilometre.

Ráž tak skúša ukončiť polemiky a kritické reakcie ozývajúce sa z miestnych obcí v súvislosti s údajnými rizikami pre stav pozemných vôd v oblasti.

Podľa slov ministra nemá zmysle vracať sa do minulosti s cieľom posudzovať iné varianty diaľničného úseku bez tunelov. Znamenalo by to totiž citeľnú stratu času. Nastalo by neželané omeškanie novej diaľnice o viacero rokov.

Minister hovorí, že idú pokračovať ďalej v prípravách na novú diaľnicu. Kritici ešte skúšajú podávať odvolania, no ministerstvo už teraz odkazuje, že vplyv na stav podzemných vôd a ich strata majú byť po postavení diaľnice vraj len minimálne.

Zdroj: SITA / foto: NDS