Vedeli sme, že tento deň sa pomaly blíži. Deň, keď Audi predstaví úplne poslednú verziu R8 druhej generácie. Aká bude budúcnosť tohto superšportu, zatiaľ s istotou nevieme, no jedno je isté. Atmosférický desaťvalec už nedostane. Automobilka nám lúčenie pripomína novinkou R8 Coupé V10 GT RWD a veru dala si záležať. Kombinuje totiž to najlepšie z oboch svetov. Výkony modelov quattro a nižšiu hmotnosť zadokoliek. Vďaka tomu ide o najsilnejšie sériové vozidlo so zadným pohonom, ktoré kedy Audi vyrobilo. 

Nižšia hmotnosť, vyšší výkon

Novú R8 s označením GT poháňa atmosférická V10 s objemom 5,2 litra. Oproti klasickej R8 RWD s výkonom 419 kW (570 koní) však v tomto prípade dodáva agregát až 456 kW, teda 620 koní. Maximálny krútiaci moment dostupný od 6400 ot./min dosahuje hodnotu 565 Nm a na zadnú nápravu sa prenáša prostredníctvom modernizovanej 7-stupňovej dvojspojkovej prevodovky, ktorá by mala radiť rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Výsledkom je zrýchlenie z nuly na sto len za 3,4 sekundy s maximálna rýchlosť 320 km/h.

Verzia GT však nie je len o navýšení výkonu, ale aj o znížení hmotnosti. Inžinierom z Ingolstadtu sa totiž podarilo aj v porovnaní s bežnou zadokolkou ušetriť ďalších 20 kg. Celková pohotovostná hmotnosť vozidla tak činí len 1570 kg. Novinka okrem iného dostala 20-palcové kované disky kolies obuté do pneumatík Michelin Sport Cup 2, karbón-keramické brzdy, škrupinové sedačky či dokonca nový režim Torque Rear. Ten vám umožní nastaviť si úroveň preklzu zadných kolies pri súčasnom zachovaní stabilizačného programu.

Audi R8 Coupé V10 RWD bude k dispozícii len v limitovanej sérii. Automobilka ich vyrobí len 333 kusov, o čom bude budúcich majiteľov tejto novinky informovať aj špeciálna plaketa v interiéri. Na trh by sa auto malo dostať v roku 2023, pričom v Nemecku bude jeho cena štartovať na čiastke 225 tisíc eur. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 27 obrázkov

Zdroj, foto, video: Audi