Audi RS nedostane 4-valec!

Na margo budúcnosti športových modelov Audi RS sa nedávno vyjadril Constantin Dressler, šéf produktového marketingu Audi Sport. Magazín CNet sa ho pýtal na budúce plány športovej divízie Audi. „Samozrejme, že budeme elektrifikovať naše vozidlá, ale nepôjdeme cestou 4-valcov,“ čím nepriamo narážal na Mercedes a jeho nové AMG C 63. Znamenalo by to teda, že príchod hybridných pohonných jednotiek by neznamenal koniec motorov V6 či V8. 

Audi RS5

Súčasné Audi RS5 je vybavené motorom V6 twin-turbo s objemom 2,9 litra a bez asistencie hybridu. Agregát ponúka 331 kW (450 k) a 600 Nm krútiaceho momentu. Na druhej strane nové AMG C 63 dostalo miesto V8 len 2,0-litrový štvorvalec s elektrickým turbom. Už samotný motor však generuje parádny výkon 350 kW (476 k) s 545 Nm. Okrem toho mu však dopomáha aj elektromotor, ktorý je spolu s dvojstupňovou prevodovkou integrovaný do jedného celku so zadným diferenciálom. Dodáva tak dodatočných 150 kW a 320 Nm, čo nám dáva systémový výkon až 500 kW (680 k) s maximálnym krútiacim momentom 1020 Nm. Ak chce Audi udržať krok, pravdepodobne ani nemá inú možnosť ako elektrifikovať svoje modely

Aktuálne vraj pracujú na novej RS Q5, ktorá by mohla byť prvým vozidlom z dielne Audi Sport, ktoré bude disponovať elektrifikovanou pohonnou jednotkou. Prvotné správy hovoria, že športový crossover dostane 2,9-litrovú V6, ktorému už bude sekundovať aj elektromotor. Hybrid by však mal byť zameraný skôr na výkon než samotnú efektívnosť. Uvidíme, čo si Audi pre nás v konečnom dôsledku pripravilo. 

Zdroj: Motor1