Most cez Ipeľ aj pre automobilovú dopravu

Doteraz merala najbližšia cesta - z jednej obce na Slovensku do druhej v Maďarsku -použitím najbližšieho hraničného priechodu 20 až 25 kilometrov. Nový most dáva motoristom možnosť prejsť hranicou omnoho rýchlejšie. Súčasťou projektu bola aj obnova cesty, ktorá vedie k mostu v rozsahu takmer 360 metrov, a vytvorenie oddychovej plochy pri moste. Paralelne na maďarskej strane plánujú vybudovať novú 1,17 kilometra dlhú cestu k mostu.

Nový most vo Vrbovke v smere do a naspäť z Maďarska môžu využívať aj motoristi s autami. „Verím, že otvorením mosta sa život vo Vrbovke nebude končiť, ale bude začínať, že ľudia tu budú môcť žiť. Možno prácu, ktorú nezískajú u nás, získajú na maďarskej strane hranice a naopak, služby a možno aj prácu mnohí občania z Maďarska získajú práve na Slovensku,“ cituje RTVS slová ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richarda Rašiho (strana Hlas-SD).

V uplynulom období posledných rokov otvorilo Slovensko s Maďarsko hneď viacero nových mostov, ktoré slúžia zároveň aj ako hraničné priechody, hoci na nich vďaka členstvu v Schengene žiadne aktívne kontroly spravidla neprebiehajú. Na ich výstavbu sa používajú vo veľkom aj eurofondy. "Tieto mosty pomôžu rozvoju ekonomickej spolupráce. Teším sa, že pribudnú ďalšie hraničné priechody,“ skonštatoval šéf diplomacie u našich južných susedov Péter Szijjártó.

Nové cestné prepojenie medzi Slovenskom a Maďarskom má podporiť cezhraničnú pracovnú mobilitu. Zároveň má vyriešiť aj lokálnu dopravnú izolovanosť obce Vrbovka, ktorá je aktuálne koncovou slovenskou obcou. Obce na pravom a ľavom brehu hraničnej rieky medzi Slovenskom a Maďarskom sú od seba vzdialené vzdušnou čiarou približne iba 1,5 kilometra.

Zdroj: RTVS