Začnime najskôr tým, čo to vlastne ten alkoholový zámok presne je: Ide o skratku pre alkoholový blokovací systém, v podstate ide o imobilizér citlivý na alkohol. Akurát, že zámerom nie je odstaviť zlodeja pri krádeži, no takýto prístroj meria koncentráciu alkoholu v dychu vodiča. Auto teda môže naštartovať len vodič, ktorý nafúkal do prístroja a ten vyhodnoil, že je triezvy. Takéto zariadenia stoja až okolo 2 000 eur.

Rozhranie, ktoré sa teraz bude do nových áut povinne montovať, predstavuje príležitosť, ako zapojiť alkozámok do auta jednoduchšie a lacnejšie. Mimochodom, modely áut s novým typovým schválením majú toto rozhranie v EÚ už od roku 2022.

Na čo sú slúži alkozámok?

Dokáže zabrániť jazde pod vplyvom alkoholu a zvýšiť tak bezpečnosť na cestách. „Približne štvrtina všetkých dopravných nehôd v Európe je spôsobená pod vplyvom alkoholu,“ hovorí Michael Gebhardt z nemeckého autoklubu ADAC.

Takéto systémy sú rozšírené napríklad vo Švédsku a Fínsku. Vodiči taxíkov, kamiónov a autobusov musia počas služby fúkať. Prístroje na kontrolu hladiny alkoholu v dychu však v týchto škandinávskych krajinách často montujú aj do služobných vozidiel.

Okolo možnosti povinnej inštalácie zariadenia na Slovensku - aspoň čo sa týka vybraných skupín motoristov - je nateraz ticho. Platí však, že by chcel (ne)dobrovoľne fúkať do takéhoto prístroja a mať alkoholový zámok plne funkčný, musí si pripraviť dve tisíc eur.

Zdroj: BILD / foto: cz.depositphotos.com