Jedna z veľkých zmien, ktorá čaká slovenských motoristov hneď od nového roka, sa týka takzvaných ŠPZ. Tie po novom nebudú rozdelené podľa okresov, ale budú sa generovať náhodne. Uľahčia sa aj prepisy áut, viac informácií sme vám priniesli v samostatnom článku.

Nové znenie cestného zákona platné od 1. januára 2023 pamätá aj na autá policajného zboru a dáva im možnosť využívať osobitné evidenčné čísla. Existujú pritom dve hlavné možnosti pre takéto EČV policajných áut: písmeno P a päť číslic, ktoré oddeľuje štátny znak, alebo dvojica číslic a päť číslic, ktoré oddeľuje štátny znak.

Len pre políciu a ministerstvo

Zákon stanovuje, že takéto EČV môžu dostať len autá polície a ministerstva vnútra. Ide však len o možnosť, nie povinnosť pre všetky takéto vozidlá. Vozidlá polície s charakteristickou ŠPZkou „P“ budú využívať podobný systém ako v susednom Rakúsku, kde stretnete na cestách autá s EČV „BP“, čo je skratka pre spolkovú políciu „Bundespolizei“.

Ak plnia policajti služobné úlohy, cestný zákon im automaticky vďaka osobitným evidenčným číslam priznáva možnosť, že nemusia rešpektovať zákaz vjazdu, zákaz zastavenia ani zákaz státia vyplývajúci z dopravných značiek a zákonných ustanovení. „Pritom je (vodič auta, pozn. red.) povinný dbať na potrebnú opatrnosť a nesmie ohroziť bezpečnosť cestnej premávky,“ zdôrazňuje cestný zákon.

Z pohľadu policajtov v aktívnej službe nejde o žiadnu veľkú novinku. Keďže policajné autá spravidla spadajú aj do kategórie vozidiel s právom prednostnej jazdy, vzťahujú sa na ich vodičov aj mnohé ďalšie výnimky z cestného zákona. Výnimkou sú povinnosti ako platné vodičské oprávnenie či zákaz konzumácie alkoholu pred jazdou, ktorý platí pre každého motoristu bez rozdielu.