Evidenčné čísla zostanú v rovnakom formáte, rozdielom však je, že skončí typické delenie na okresy podľa prvých dvoch písmen evidenčného čísla. „Ešpézetky“, tak ako ich poznáme, teda skončia a štát bude majiteľom áut pridelovať náhodné EČV počnúc kombináciou AA-001AA.

„Tieto novinky považujeme za významné, keďže každoročne dopravné inšpektoráty vykonajú približne 400-tisíc zmien držby vozidiel,” uviedol pre TASR minister vnútra Roman Mikulec. Novinkou bude možnosť požiadať o akékoľvek špeciálne evidenčné číslo, ministerstvo spomína ako príklad EČV v tvare „JANICKO“.

„Ešpézetky“ si necháte

Nové pravidlá umožnia, aby si majiteľ ponechal tabuľky EČV aj po predaji auta. Štát zdôrazňuje, že týmto vyšiel v ústrety najmä majiteľom áut, ktorí sa rozhodli pre špeciálne EČV a zaplatili za ne zvýšený správny poplatok dokopy 331 eur.

Zjednoduší sa taktiež administratíva potrebná pri prepise vozidla. Doposiaľ musel majiteľ navštíviť svoj dopravný inšpektorát a rovnako tak nový majiteľ išiel často na iný dopravný inšpektorát podľa toho, kde auto potreboval prihlásiť. Po novom bude možné vybaviť prepis vozidla na ktoromkoľvek inšpektoráte na Slovensku bez ohľadu na to, kde bývate alebo kde sídli vaša firma. V prípade potreby sa budú doklady aj tabuľky zasielať kuriérom, dopĺňa ministerstvo.

Úradníci upozorňujú, že prechod na nový systém priraďovania evidenčných čísel bude postupný. Štát zužitkuje aj už vyrobené tabuľky podľa povodných pravidiel so skratkami okresov, avšak nové už objednávať nebude.

Zdroj: MV SR, TASR