Chytajú previnilcov v akcii

Česko bojuje proti nadmerným emisiám na cestách po vzore západných krajín. Od začiatku septembra stopli tamojší dopravní policajti už zhruba 70 áut z dôvodu kontroly emisií. Vozidlá dopadli vo všeobecnosti zle, až dve tretiny z testovaných áut neboli schopné splniť limity. Policajti im preto obmedzujú platnosť STK.

Ako to vyzerá v praxi? Českí muži zákona si vyhliadnu auto, u ktorého napríklad predpokladajú problém a pripoja ho k prístroju. Ten vykoná mobilné meranie emisií. V prípade negatívneho výsledku prichádza na rad obmedzenie technickej spôsobilosti auta na 30 dní. Držiteľ auta tak dostane akúsi druhú šancu – počas jedného mesiaca má situáciu napraviť. „Do 30 dní je vodič povinný pristaviť takéto vozidlo na stanicu technickej kontroly,“ uviedol šéf českej dopravnej polície Jiří Zlý.

Stále však platí, že policajti majú u susedov i možnosť ďalšiu jazdu s autom úplne zatrhnúť, a to v prípade, že zistia veľmi vážny nedostatok na vozidle. Ako však upozorňuje TN.cz, problémom v Česku je chýbajúca spätná kontrola previnilcov, ktorých takto muži zákona v teréne opakovane pošlú na emisnú kontrolu.

Zdroj: tn.nova.cz / foto: policie.cz