Kontroverzné trasovanie ropovodu na Slovensku čelilo kritike

Projekt nového ropovodu bol zastavený z dôvodu úsilia v snahe o energetickú transformáciu a kvôli ruskej vojne proti Ukrajine. Pôvodný plán počítal s vybudovaním potrubia dlhého 62 kilometrov, ktoré malo napojiť rakúsku stranu priamo na existujúci ropovod Družba.

Rafinéria OMV v rakúskom Schwechate je v súčasnosti zásobovaná ropovodom Adria a taktiež ropovodom Transalpine. Keďže Rakúsko od februára 2023 už ropu z Ruska nedováža (a medzičasom zaviedla EÚ aj embargo na ruskú ropu, pozn. red.), nový ropovod by bol zbytočný, okomentovalo rakúske ministerstvo zodpovedné za ochranu klímy.

Samotný projekt v minulosti budil negatívne reakcie ekologických aktivistov na oboch stranách. Podľa medializovaných informácií bol osud ropovodu spečatený už v marci 2022, kedy sa OVM rozhodla v iniciatíve ďalej nepokračovať.

Realizáciu projektu oddialila i neistota ohľadom vlastníckej štruktúry Transpetrolu. Ruská spoločnosť Jukos dlhodobo držala 49 percent Transpetrolu. Slovensku sa pritom podarilo tieto akcie prevziať až v roku 2009. Kontroverzná bola zároveň aj samotná trasa ropovodu na slovenskej strane. Potrubie by viedlo cez jednu z najväčších zásobární pitnej vody v SR, za čo si zámer vyslúžil kritiku

Zdroj: aktien-portal.at / foto: cz.depositphotos.com