Postavil im továreň na výrobu zelenších dopravných prostriedkov, odmenili sa mu tým, že mu ju podpálili. Asi tak by sa dal nahrubo zjednodušiť príbeh Elona Muska v Nemecku, respektíve jeho továrne postavenej pri obci Grünheide, na okraji Berlína.

Automobilke sa pritom darí. Aj vďaka nej sa Tesla Model Y stala vlani napredávanejším autom v Európe, takže firma začala nahlas uvažovať o rozšírení produkcie. Proti tomu sa však postavila asi stovka ekologických demonštrantov, ktorá sa minulý štvrtok utáborila v lese neďaleko fabriky. Relatívne pokojný protest sa však dnes zmenil na násilný...

Prihlásili sa sami

Podľa nemeckých bezpečnostných zložiek dnes pred piatou ráno ktosi zapálil transformátorovú stanicu Steinfurt, ktorá privádza elektrickú energiu do továrne. O podpaľačoch nie sú pochybnosti. Vzápätí sa totiž k tomuto útoku prihlásili ľavicoví eko-teroristi, ktorí si hovoria Vulkangruppe.

K požiaru vyrazili tri hasičské jednotky, zástupcovia energetickej firmy a policajné zložky, ktoré na mieste objavili okrem iného tiež informácie o možnom uložení výbušného zariadenia v továrni.

Tesla bezpečnostné opatrenia nezanedbala. Kvôli výpadku elektriny a samozrejme aj tomuto podozreniu výrobu odstavila a z továrne následne evakuovala približne 12 500 zamestnancov, aby priestory prehľadali špeciálne pyrotechnické jednotky.

Nemecké médiá k tomu dodávajú, že z rovnakého dôvodu je bez elektrickej energie priľahlé asi 12-tisícové mesto Erkner a tiež dve berlínske štvrte. Asi neprekvapí, že aktivisti svoju vinu odmietajú...

Vinníkov prísne potrestáme

Brandenburský minister vnútra Michael Stübgen (CDU) hovorí o „zradnom útoku“ na elektrickú infraštruktúru, ktorý „bude mať následky“. Zároveň oznámil, že Nemecko bude „na takéto sabotáže reagovať s maximálnou prísnosťou“.

Skupina ľavicových extrémistov Vulkangruppe je navyše podozrivá, že už v roku 2021 spôsobila požiar na stavenisku súčasnej továrne, pričom radikáli tvrdia, že Tesla nie je zelená, ekologická, ani sociálna. A na podpaľačský útok reagoval už i samotný Elon Musk.

„Buď sú to tí najhlúpejší ekoteroristi na svete, alebo ide len o bábky tých, ktorí nemajú žiadne pozitívne ekologické ciele,“ napísal dnes Musk na svojej sociálnej sieti X a dodal: „Zastaviť výrobu elektromobilov namiesto bežných áut na fosílne palivá, je extrémna hlúposť.“

zdroj: Focus, Tesla