Spomínané organizácie nežalujú priamo Teslu, ale miestne úrady spolkovej krajiny Brandenbursko, pod ktoré uvedená lokalita východne od Berlína spadá. Ekologickí aktivisti sa obávajú, že využívanie vody továrňou Gigafactory bude mať negatívny dopad na hladinu spodných vôd, presnejšie povedané, že začne v danom regióne nebezpečne klesať.

Tesla povolenie od nemeckých úradníkov zodpovedných za ekologickú stránku stavby pôvodne dostala, Naturschutzbund Deutschland a Grüne Liga však svorne tvrdia, že nezahŕňa dlhodobý vplyv na stav podzemných zásob vody.

Brandenburské úrady pritom Tesle povolili ročne čerpať 1,4 milióna kubických metrov vody, čo by malo byť dosť na zásobovanie mesta so 40 tisícami obyvateľov. A naďalej tvrdia, že ide o „zvládnuteľný problém“ za predpokladu, že sa továreň nebude rozširovať.

Podľa niektorých odborníkov to však nie je pravda a tvrdia, že v Brandenbursku klesajú zásoby podzemných vôd kontinuálne už tridsať rokov. Konkrétne to tvrdí Prof. Dr. Axel Bronstert, nemecký hydrológ a profesor geoekológie na postupimskej univerzite a zároveň dodáva, že „je naivné myslieť si, že sú súčasné zásoby dostatočné pre obyvateľov i novovznikajúcu fabriku“.

Musk tento problém spočiatku podcenil

Tesla tvrdí, že sa snaží svoju spotrebu znížiť, ešte vlani však Elon Musk považoval podobné tvrdenia za nezmysel. Keď sa ho médiá opýtali, či továreň v Nemecku skutočne vyčerpá miestnu zásoby vody, len sa zasmial a označil túto myšlienku za „úplne mylnú“, dodáva agentúra Bloomberg. O šesť mesiacov neskôr je pritom táto téma jedným z hlavných dôvodov, prečo závod stále nevyrába elektromobily.

Celý projekt Gigafactory v Nemecku vyšiel Teslu na 5 miliárd eur a pre Elona Muska je kvôli plánom na ďalšiu expanziu v Európe kľúčový. Automobilka potrebuje produkčnú základňu na území EÚ, aby mohla zásobovať trh zásadne ovplyvnený reguláciami práve v prospech batériových vozidiel. Výstavba v Grünheide prebieha extrémne rýchlym tempom. Odštartovala v roku 2019 a výroba sa mala rozbehnúť už vlani, zdá sa ale, že Musk nemá túto bitku s ekologickými aktivistami ani zďaleka vyhranú.