Rekonštrukcia by mala trvať dvanásť mesiacov, s výnimkou zimného obdobia. Stavebné firmy budú obnovu cesty realizovať v dvoch etapách, počas ktorých uzatvoria vždy jedna polovica vozovky. V druhej bude organizovaná obojsmerná premávka dopravy. Od marca 2023 tak začali frézovať asfalty dvoch pruhov na ľavej strane vozovky v smere Banská Bystrica – Donovaly.

„Plánovaná dĺžka výstavby je dvanásť mesiacov. Napriek tomu, že budeme robiť všetko preto, aby sme väčšinu prác stihli ukončiť v tomto roku, pravdepodobne sa nevyhneme tomu, že pokračovať sa bude aj v roku 2024,“ hovorí Miloš Kreth, riaditeľ Slovenskej správy ciest Banská Bystrica.

Aj samospráva varuje, že treba počítať s obmedzeniami. „Mať kvalitnú dopravnú infraštruktúru je dôležité nielen v centre mesta, ale aj pri jeho vstupoch. Práve cesta I/59 je dôležitá dopravná tepna v našom regióne. Hoci ide o časovo náročnú rekonštrukciu, ktorá si vyžiada obmedzenia, som presvedčený, že konečný výsledok prinesie komfort nielen obyvateľom Banskej Bystrice, ale aj všetkým, ktorí týmto dôležitým úsekom pravidelne prechádzajú,“ uviedol banskobystrický primátor Ján Nosko.

Rekordné investície

Rekonštrukcia cesty I/59 bude stáť zhruba 15. mil. eur. Ministerstvo dopravy vraj za posledné dva roky investovalo do opráv ciest I. triedy rekordné sumy.

"Najväčšia časť sa týka práve Banskobystrického kraja, obzvlášť okresu Banská Bystrica, kde sa zrekonštruovalo viac ako 30 km ciest za takmer 20 miliónov eur. Ide napríklad o cestu smerom na Staré Hory, k Harmaneckej jaskyni, cestu I/66 prechádzajúcu mestom popri Hrone, ďalej smerom na Slovenskú Ľupču, ale aj mnohé ďalšie,“ uzatvára Igor Kašper, poslanec MsZ v Banskej Bystrici.

Zdroj a foto: Banskabystrica.sk