Nový minister hospodárstva Peter Dovhun je členom úradníckej vlády, ktorá dovedie krajinu do predčasných volieb v septembri 2023. Zostávajúci čas chce okrem iného využiť aj na rozbehnutie podpory elektromobility. Tá na Slovensku dlhodobo pokrivkáva.

Dovhun vidí v tomto zámere aj širší súvis a snahu presvedčiť automobilky, aby u nás rozbehli výrobu čo najväčšieho množstva modelov elektrických áut. "To, aké modely sa budú vyrábať v našich automobilkách, je rozhodnutie ich akcionárov. No o tom, ktorá krajina získa širšie výroby elektromobilov, rozhodne aj to, aká je v nej penetrácia takýchto vozidiel a ako sama pracuje na rozvoji elektromobility," uviedol šéf rezortu hospodárstva v rozhovore pre Denník N.

"Chcem sa preto zamerať na to, aby sme mali jasný plán rozširovania elektromobility v horizonte nasledujúcich desaťročí. Konkrétne opatrenia v tomto smere pôjdu do vlády už do dvoch týždňov. Do 14. júna," avizuje Dovhun. Ide konkrétne o návrh akčného plánu elektromobility, ktorý zahŕňa aj rozširovanie infraštruktúry pre ňu.

Peter Dovhun bol TOP manažérom medzinárodne pôsobiacich firiem a dnes pôsobí v štátnej správe - najnovšie prijal rolu ministra hospodárstva v úradníckej vláde Ľudovíta Ódora.

Odpoveď dávajú priamo automobilky

Pokiaľ ide o snahu zvrátiť koniec spaľovacích motorov, Dovhun hovorí, že sa treba pozrieť bližšie na to, čo robia samotné automobilky. "Napríklad Volvo minulý týždeň predstavilo svoju víziu pre oblasť mobility na nasledujúce desaťročia. Práve elektromobilita je to, čo v nej má prím," ilustruje minister.

Podľa jeho slov je prechod na elektrické autá nezvratný. "Karty sú už rozdané. Čo naozaj teraz môžeme robiť, je pripraviť transformáciu na elektromobily," zdôraznil s tým, že od roku 2035 nenastane okamžitý zánik klasických áut so spaľovacími motormi na benzín či naftu, ale budú tu naopak s nami aj ďalšie desaťročia.

"Hlavne asi máme zhodu v tom, že chceme chrániť planétu a chceme sa vyhnúť klimatickej katastrofe. Čiže niečo by sme mali robiť," uzatvára prvý muž rezortu.

Zdroj: Denník N / foto: cz.depositphotos.com