Draho zaplatí za rýchlu jazdu

Predstavte si, že dostanete pokutu v takej sume, za ktorú by ste si za bežných okolností mohli kúpiť rovno niekoľko priemerných áut. Takýto prípad sa odohral najnovšie v Škandinávii.

Fínsko je známe tým, že dopravné priestupky nie sú pokutované iba na základe ich závažnosti, ale zaváži aj faktor ako príjem a priemerný zárobok toho-ktorého vodiča, ktorý za porušenia zákona dopustil. V tomto prípade išlo o vysokopostavaného manažéra Andersa Wiklöfa, ktorý je aktívny napríklad aj v logistike a očividne nemá hlboko do vrecka. Polícia sa preto rozhodla, že zaplatí za priestupok sankciu vo výške 121 tisíc eur.

Keď sa stále čudujete, prečo bola pokuta taká vysoká, vedzte, že v prípade daného vodiča nešlo o prvý priestupok. Naopak, motorista je pomerne štedrým donorom štátnej kasy. V roku 2018 musel zaplatiť tučnú pokutu takmer 64-tisíc eur. O 5 rokov neskôr zacvakal rovno 95 tisíc eur.

Polícia sa zjavne rozhodla, že doterajšie sankcie nemali dostatočne preventívny vplyv a vodičovi najnovšie vystavila pokutu na 121 tisíc eur.

Zdroj: ČTK / cz.depositphotos.com