Zmena ceny benzínu o 20 centov na liter: Vraj len dočasné riešenie

SaS predložila do parlamentu dva návrhy zákonov. Ceny za benzín by údajne znížili takmer o 20 centov na liter. Ide o návrhy zákona na zníženie spotrebnej dane z benzínu a nafty a druhý na zníženie DPH z benzínu a nafty.

Situácia na Slovensku nie je podľa poslanca NR SR za SaS Mariána Viskupiča priaznivá a nepáči sa mu, že máme najdrahší benzín v okolí. Veľa Slovákov preto tankuje v zahraničí, dokonca aj v Rakúsku je benzín lacnejší. Ako krajina tak prichádzame o výnos zo spotrebnej dane aj z DPH. „V našom prvom návrhu znižujeme sadzbu spotrebnej dane na najnižšiu možnú hodnotu schválenú Európskou úniou, čo zabezpečí zníženie cien benzínu približne o 20 centov na liter a vieme tak byť najlacnejšou krajinou v rámci V4,“ povedal M. Viskupič.

Druhým návrhom je zníženie DPH z benzínu a nafty z 20 na 8 percent, na čo síce treba schvaľovanie úniou, no dočasne to vie urobiť aj vláda schválením zákona. „Ide o dočasné riešenia,“ poznamenal poslanec za SaS.

Vplyv na verejné financie: Môžeme si to vôbec dovoliť?

"Som presvedčený, že ľudia prestanú tankovať v zahraničí, turisti budú tiež tankovať u nás a je teda možné, že výpadok bude nižší a možno aj žiadny," uviedol v súvislosti s rozpočtovým vplyvom navrhovaných opatrení Marián Viskupič. 

Je však možné, že citeľný výpadok v štátnom rozpočte by predsa len nastal. To by skomplikovalo Slovensku beztak napätú rozpočtovú situáciu, naše verejné financie sú v zlom stave. SaS preto navrhuje zrušiť ministerstvo športu a vlaky zadarmo namiesto ktorých chcú ponúkať študentom a dôchodcom výraznú zľavu na vlaky.

Je však skôr nepravdepodobné, že by sa na takéto kroky našla vo vládnej koalícii vôľa. Pri zavádzaní vlakov zadarmo sedeli totiž viacerí z terajších politikov vo vládnych funkciách. Ministerstvo športu vzniklo iba nedávno rozhodnutím súčasnej vládnej zostavy.

Aktuálne stojí nafta na Slovensku zhruba 1,59 eura za liter. Benzín je výrazne drahší, predáva sa za 1,71 eura za liter. Na lacnejších benzínkach, ktoré nepatria medzi najväčšie siete a často nemajú obsluhu a služby navyše, však nájdete obe palivá aj lacnejšie. Napríklad diesel môžete natankovať aj za 1,51 eura. V prípade benzínu si priplatíte, no aj cena 1,64 eura za liter na menšej čerpačke je priaznivejšia ako u najväčších hráčov.

Foto: cz.depositphotos.com