Tú dobrú správu sme naznačili už v titulku. Casper sa skutočne chystá do Európy. Dokazujú to automobilovými paparazzi zachytené maskované testovacie prototypy a aktuálne príchod tohto modelu oficiálne potvrdilo tiež české zastúpenie značky Hyundai pre verejnoprávnu tlačovú agentúru ČTK. Zamestnanci dokonca prezradili, že auto dorazí koncom budúceho roka.

Háčik a pre niekoho problém je samozrejme v tom, že sa na starý kontinent nedostane lacná verzia poháňaná litrový trojvalcom, ktorá je dnes v Kórei stále dostupná od (v prepočte) asi 12 300 eur, ale výlučne elektromobil.

Casper sa v Európe nevyrába, takže k cene určite nie lacnej baterky bude nutné pripočítať dopravu, clo, DPH a je preto jasné, že z toho ľudové batériové mini asi nebude. Napriek tomu by však malý Hyundai mohol byť stále dosť „lacný“ na to, aby začal kradnúť zákazníkov Dacie Spring, momentálne najlacnejšieho plnohodnotného elektromobilu v EÚ.

Šéf českého zastúpenia, Martin Saitz, pre ČTK oznámil, že „auto budeme ponúkať s cenovkou zodpovedajúcou prepočtu z 22 tisíc eur“, teda na západ od našich hraníc za cirka 535 tisíc. Mimochodom, sondovali sme aj u slovenského zastúpenia značky a neoficiálne nám bolo tiež potvrdené, že malý crossover mieri aj k nám, cenu ale zatiaľ potvrdenú nemáme.

Pokiaľ ide o techniku, Hyundai poctivo mlčí. Z kórejských zdrojov ale vieme, že by Casper (v EÚ sa o mene tohto modelu zatiaľ nerozhodlo) mal dostať pohon z modelu Ray, minivanu patriaceho do triedy „ekonomických áut“, inšpirovanej japonskými kei cars.

Práve Ray prešiel v septembri tohto roku modernizáciou, ktorá mu prihrala výkonnejší elektromotor naladený na 87 koní a tiež novú batériu typu LFP s vyššou kapacitou, konkrétne 35,2 kilowatthodiny. To je o 22 koní a 8,4 kWh viac ako ponúka prepracovaná Dacia Spring Extreme, ktorá stojí 21 500 eur.

Zaujímavá je tiež informácia o spôsobe predaja tohto auta. V ČR má byť dostupné „formou internetového predaja“, upozornil české médiá Martin Saitz. Pôjde o obchodný model nazvaný Click to Buy, v ktorom si zákazník vyberie konkrétny model v ponuke jednotlivých predajcov a značka mu vozidlo pripraví u najbližšieho autorizovaného dílera alebo mu ho dokonca pristaví pred domom.

Šéf českého zastúpenia koncernu Hyundai tiež avizuje, že auto dorazí s viac ako len jednou kapacitou batérie: „Môžem sľúbiť, že aj tá verzia s menšou batériou zvládne na jedno nabitie minimálne 300 kilometrov.“

zdroj: ČTK, Hyundai