Stále viac výrobcov dokazuje, že sa nehodlá zmieriť s politicky naordinovanými batériovými elektromobilmi. Kým Porsche stavilo karty na syntetický benzín a rovno rozbehlo aj jeho produkciu, BMW, Hyundai/Kia, Toyota, Honda či Ford dávajú z alternatívnych palív prednosť vodíku. A vyzerá to, že tieto automobilky neostanú vo svojom snažení osamotené.

Najnovšie sa chce k tejto skupine pripojiť i jeden z najväčších automobilových koncernov, francúzsko-taliansko-americká spoločnosť Stellantis, ktorá v tejto chvíli združuje štrnásť automobilových značiek vrátane Peugeotu, Citroënu, Fiatu, Opelu, Chrysleru či Jeepu.

Stellantis pred pár dňami oznámil, že chce oficiálne vstúpiť do firmy Symbio. Jej názov či zameranie vám známy byť nemusí, nakoniec existuje od roku 2010 a pod týmto názvom pôsobí na trhu len od roku 2018. Dôležitejšie ale je, že sa táto spoločnosť zaoberá vývojom a výrobou vodíkových palivových článkov pre ľahké úžitkové vozidlá, autobusy i nákladné automobil a momentálne ide o spoločný podnik (rozdelený v pomere 50:50) koncernov Michelin a Faurecia.

„Pokiaľ ide o uvedenie vodíkových áut na európsky a severoamerický trh, plány Symbia sa dokonale zhodujú s plánmi Stellantisu,“ oznámil šéf automobilového koncernu Carlos Tavares v oficiálnej tlačovej správe a dodal: „Tento krok (vstup Stellantisu do Symbia – poz. red.) podporí rýchlosť vývoja, aby sme našim zákazníkom priniesli produkty s nízkymi emisiami, ktoré presahujú tradičné elektromobily. Sme vďační Faurecii, Michelinu a Symbiu za ich odhodlanie inovovať a spolupracovať, keďže všetci pracujeme na dosiahnutí bezuhlíkovej mobility.“

Stellantis nie je vo výrobe vodíkových áut úplným nováčikom. Od roku 2021 vyrába dodávky s palivovým článkom.

Odborníci zasvätení do jednaní odhadujú, že uzavretie transakcie by mohlo prebehnúť už počas prvého polroka 2023, pričom Symbio chce v roku 2028 vyrábať až 100 tisíc palivových článkov ročne. Len pre úplnosť dodávame, že Stellantis začal do svojich ľahkých úžitkových dodávok montovať vodíkový pohon v roku 2021.

zdroj: Stellantis