Keď organizátori ukázali čísla návštevnosti IAA Frankfurt za september 2019, mnohým napadlo, či nejaký ešte v vôbec bude. Podobne sa na situáciu pozerá aj organizátor, ktorým je od roku 1951 združenie výrobcov VDA. Ukazuje sa, že autosalón Frankfurt sa tak, ako ho po 69 rokoch poznáme, konať nebude. Pokles vystavovateľov na minuloročnej výstave bol až pätinový. V roku 2015 výstavy navštívilo 931 000 ľudí, v roku 2017 to bolo 810-tisíc a minulý rok už len 550-tisíc. 

Koniec IAA vo Frankfurte neznamená koniec IAA

Aj keď sa skratka IAA už takmer sedemdesiat rokov viaže len na mesto Frankfurt, sú to dve samostatné veci. Vždy boli. IAA znamená Internationale Automobil-Ausstellung a teoreticky sa vždy mohol konať na inom mieste. Že si VDA (organizátor IAA) a mesto Frankfurt vyhovovali, je evidentné. Tieto dva pojmy boli spoločne späté natoľko, že väčšina verejnosti si zvykla na označenie Frankfurt Motor Show. No nič netrvá večne. Aktuálny kontrakt, ktorý výstavisko Messe Frankfurt a VDA podpísali v marci 2011, platil do konca desaťročia. Zmluva o spolupráci sa v septembrovou výstavou v roku 2019 naplnila. K jej obnoveniu nedošlo. 

Na jednej strane je tu citeľný prepad záujmu automobiliek o účasti na tradičných výstavách a s tým súvisiaci prepad návštevnosti. Na druhej strane sa organizátorom otvorili nové možnosti. Viaceré veľké nemecké mestá o IAA majú záujem. V roku 2021 a ďalších by automobilovú výstavu radi mali v Berlíne, v Hamburgu, v Mníchove, Kolíne, Hannoveri aj v Štuttgarte. Z postupného vyraďovania vzišli prví traja spomínaní finalisti. Začína druhé kolo rokovaní o podmienkach a možnostiach. O niekoľko týždňov by mala byť známa nová kombinácia skratky IAA a veľkého nemeckého mesta. Na ako dlho spolu dokážu byť späté, ukáže len čas. Obávam sa však, že doterajší 69-ročný zväzok IAA Frankfurt už nič v Nemecku neprekoná.